Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Deklica žepne velikosti z velikim srcem

abigail.png

@Abigails Journey | Facebook

Tina Martinec Selan - objavljeno 29/07/22

Mala deklica Abigail Lee je tako drobcena, da zlahka uporablja pohištvo svojih barbik

Ko se s sestrico igrata s punčkami in igračkami, so te po velikosti podobne Abigail, čeprav je stara že tri leta. Tudi pohištvo, ki ga uporablja Abigail, je “žepne velikosti”, saj se usede za mizico njenih punčk in uporablja lesen igralni stolček.

Že med nosečnostjo je zaostajala v rasti

Da je z njo nekaj narobe, so vedeli že v nosečnosti, ko je njena velikost stalno zaostajala za tri tedne. A ker so bili glava in vsi telesni deli med seboj v pravilnih proporcih, zdravniki niso vedeli, kaj bi lahko bil vzrok za zaostanek v rasti.

Ko se je Abigail pri 36 tednih gestacije rodila s carskim rezom, je tehtala malo več kot en kilogram, bila pa je (razen velikosti in teže) povsem normalno razvit dojenček. Lepo je dihala, normalno jedla.

Kljub temu je osem tednov po rojstvu preživela v bolnišnici. Po preiskavah so zdravniki njenim staršem sporočili diagnozo: izredno redka oblika pritlikavosti, ki ima verjetnost ena proti tri milijone.

Pri treh letih nosi bodije za novorojenčke

To pomeni, da bo Abigail vedno zelo majhna, njena velikost pa bo nekje med 50 in 100 centimetri višine. Ko so naredili preiskave, so ugotovili, da sta tako njena mama kot oče nosilca genetske okvare, ki povzroča to vrsto pritlikavosti, zaradi česar je pravi čudež, da se je njuna starejša hčerka Samantha rodila normalne velikosti in tudi zdaj normalno raste.

Pri treh letih Abigail še vedno nosi oblačila, ki so prav novorojenčkom. Za zdaj to gre, a njeno mamo Emily skrbi, kaj bo čez nekaj let, ko bo že starejša deklica in se vendarle ne bo več hotela oblačiti v bodije in hlačke za dojenčke. Poleg tega ima tudi težave s slabovidnostjo, zaradi njene majhnosti pa starši ne morejo najti očal, ki bi ji sploh bila prav.

K sreči ima dve leti starejšo sestro, ki je zanjo neprecenljiva, saj se skupaj igrata in Abigail ima, navkljub številnim zdravniškim pregledom, posvetom in posegom, dokaj normalno otroštvo.

Vsem prinaša veselje

Za to motnjo je značilna težava s kolki, saj se sklep ne razvije pravilno, kar otroku onemogoča normalno hojo.

Prav zato je Abigail že imela operacije, s katerimi ji bodo poskušali pomagati in ji izdelati umeten kolk, ki bi ji kljub majhnosti omogočal karseda nebolečo hojo in gibanje. Ko se je pri starosti dobrih dveh let Abigail vseeno naučila hoditi in naredila prvih nekaj korakov, je bilo to za njene starše nekaj neverjetnega.

Mala Abigail je dobrovoljna, odločna, nasmejana in razveseljuje vse okrog sebe. Čeprav je majhna, ima veliko srce. “Svoje punčke ne bi zamenjala za nič na svetu,” pravi njena mama Emily.

“Nam in vsem, ki jo srečajo, prinese toliko veselja in svetlobe.” Na svoji Facebook strani Abigail’s Journey pa Emily objavlja novice in fotografije svoje Abigail ter se vsem, ki navijajo zanje in za Abigailino zdravje, zahvaljuje za dobre misli in molitve.

Tags:
bolezendružina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.