Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Frančiškan, ki oznanja s kolesa

ks. Arkadiusz Dąbek

fot. arch. prywatne ks. Arkadiusza Dąbka

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 24/07/22

Sestavil je tandem iz bambusovega ogrodja, kolo za po snegu in še marsikaj

Frančiškan Arkadiusz Dąbek, ki sicer služi v župniji v mestu Zielona Góra na zahodu Poljske, svoj prosti čas rad posveča izdelavi koles. S pomočjo bambusa je na primer sestavil tandem, ki ga je poimenoval Frančišek tim in ga okrasil z napisi Mir in dobro. Z njim je skupaj s sobrati in mladino prekolesaril več tisoč kilometrov.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Ustvaril je tudi t. i. snežno kolo: prednje kolo je nadomestil s smučko, zadnje pa z gosenicami, kovinskim trakom, ki se ga ponavadi uporablja pri težjih vozilih. Poleg tega načrtuje tudi izdelavo jadralnega letala na “mišični” pogon.

Kolesarska strast

Frančiškana kolesarstvo zanima že od malih nog. Njegov največji dosežek je četrto mesto na kolesarski dirki po Poljski, kjer je prekolesaril več kot tri tisoč kilometrov. Ko se je pridružil frančiškanom, je o svoji strasti začel pisati v župnijskem oznanilu. Župljan, tudi sam zagret kolesar, je nekega dne prebral njegov prispevek in ga kontaktiral.

“Vprašal me je, ali bi rad šel na tekmovanje in ali bi lahko bil duhovni vodja kolesarske ekipe. V tistem trenutku sem vodil že več pastoralnih skupin in nisem imel veliko prostega časa. Zahvalil sem se mu za ponudbo, on pa mi je kljub temu pustil svoj kontakt,” pravi Arkadiusz.

Čez nekaj časa je šel iz radovednosti na spletno stran tekmovanja in se nazadnje le odločil, da se ga udeleži. Všeč mu je bilo kolesarjenje v skupini, na poti se je lahko pogovarjal z ljudmi, tudi o duhovnih temah. S pomočjo drugih kolesarjev je začel izboljševati svojo tehniko in trenirati z njimi. Začel je premagovati vse daljše etape in šlo mu je odlično.

Bambusov tandem

Redovnik je začel spodbujati župljane h kolesarjenju, sobratom pa je predlagal vožnjo v tandemu.

“Nekoč sem vprašal brate v samostanu: ‘Kdo bi šel danes z mano kolesarit?’ Prostovoljcev ni bilo. Spraševal sem dalje: ‘Če bi bil v samostanu na voljo tandem, bi šel kdo z mano?’ V smehu so mi odgovorili: ‘Seveda. Ti bi gonil, mi bi pa sedeli. Potem ni problema.’ Rekel sem: ‘V redu. Verjamem vam na besedo. Če se po počitnicah tukaj pojavi tandem, gremo skupaj. Potem ne bo izgovorov.’ Seveda so vse skupaj imeli za šalo. Mislili so, da so to zgolj besede. Sam sem k temu pristopil resno.”

Dve stari gorski kolesi, ki ju je imel doma pri starših, je zvaril skupaj in izdelal provizorični tandem.

“Imel sem nekaj težav, ker so mi manjkali deli. Na internetu sem začel iskati rešitve. Naletel sem na forume, kjer so ljudje govorili o tem, kako se lahko sestavi okvir. Nekdo je napisal, da se ga lahko naredi iz bambusa. Temu nisem čisto verjel. Vendar se je izkazalo, da je možno. Seznanil sem se s to tehniko in ugotovil, da sem ji kos,” pravi.

Potem se mu je porajala ideja za štirisedežno kolo, izdelano iz bambusa, ki bi imelo okvir narejen iz modularnih elementov. “Če ne bi bilo štirih kolesarjev, bi se lahko skrajšal za tri ali manj. Prva različica je bila dolga štiri metre. Če sem kolesaril sam ali v dvoje, je šlo brez težav. Pri treh ali štirih pa je izgubil svojo trdnost. Uspelo nam je prevoziti kakšnih dvajset metrov, nato pa je postalo nemogoče držati krmilo. Zato sem ga nazadnje skrajšal na tandem za dve osebi,” pravi.

Med poletnimi počitnicami je na tandemu prepotoval več kot tri tisoč kilometrov.

Smučka spredaj, gosenice zadaj

Redovnik pravi, da ima še veliko idej. Ker rad kolesari tudi pozimi, je začel razmišljati o snežni različici kolesa. “Snel sem sprednje kolo, namestil smuči, zadaj pa nastavil gosenice, da se lahko vozim v globljem snegu,” pravi.

V načrtih ima tudi jadralno letalo na “mišični” pogon.

“Ljudje jih naredijo sami. Njihova konstrukcija je lahka, krila imajo razpon okoli trideset metrov, so ozka in dolga. Pogon se prenese na propeler, za vzlet potrebujete najmanj dvesto vatov moči. Najmanjša potovalna hitrost je petnajst kilometrov na uro. Leteče kolo tehta okoli petintrideset kilogramov, k temu se doda še težo posameznika. Glavna os jadralnega letala bi bila iz bambusa ali karbona. Približno vem, kako naj bi bilo to videti. Zagotovo bo nekaj tehničnih težav, vendar je izvedljivo.”

Veliko zanimanj, en namen

Poleg tega ima Arkadiusz tudi glasbeni talent: igra na nenavaden inštrument iz plastenk z avtomobilskim ventilom. “Inštrument oddaja različne zvoke, odvisno od zraka, ki se ga vpihuje v notranjost,” pojasnjuje.

“Vsa ta zanimanja so podrejena enemu temeljnemu namenu, graditvi odnosa z Bogom in drugimi ljudmi,” pravi. Dodaja, da poskuša s svojimi zanimanji doseči srca ljudi, jih vključevati v dobra dela in odkrivanje lastnih talentov.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
duhovnikšport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.