Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Najstnik je kljub počitnicam tesnoben. Kako mu pomagati?

shutterstock_1492478549.jpg

Motortion Films | Shutterstock

Naša družina - objavljeno 23/07/22

"Upala sva, da bodo počitnice to stisko zabrisale in da je težava bolj povezana s šolo, vendar se zadeva še kar vleče"

Vprašanje bralke:

Letos je bil naš najstnik (12 let) med šolskim letom precej tesnoben. Pogosto ga je kaj skrbelo, čeprav se nama z možem ni zdelo nič posebej problematičnega. Prejšnja leta to ni bilo tako močno izraženo. Proti koncu leta je bilo na trenutke kar mučno – kljub samim peticam se ne doživlja uspešnega. Upala sva, da bodo počitnice to stisko zabrisale in da je težava bolj povezana s šolo, vendar se zadeva še kar vleče.

Martina

Odgovarja Andreja Poljanec

Draga Martina!

Iskrena hvala za vprašanje, ki še marsikoga žene k raziskovanju in premišljevanju. Vajin najstnik je ravno v letih, ko se začnejo možgani že precej spreminjati. Sprednji del možganske skorje, ki je odgovoren za prepoznavanje, razumevanje ter regulacijo čustev, se začenja reorganizirati.

To v možganih povzroči precejšnje neravnovesje. Limbični sistem, kjer se čustva in občutki sprožajo, je namreč zelo dejaven, zaradi nezrelosti predvsem sprednjega dela možganske skorje pa najstniki čustev ne zmorejo dovolj hitro in kakovostno pomirjati. Poleg tega se v teh letih začnejo bolj očitno kazati tudi druge otrokove osebnostne značilnosti.

Otrok, ki ga opisujeta, je verjetno bolj občutljiv, kar pomeni, da čustva doživlja globlje, bolj se ga dotaknejo, zato ga pa tudi bolj vznemirjajo in zaradi tega je lahko tudi bolj impulziven in izpade zahteven.

Ob takih otrocih je dragoceno, da to opazimo hitro in jih vzamemo kot posebej dragocen dar za razvijanje lastne nežnočutnosti in umirjenega odnosa z njimi, posvečenega časa. Ob takih otrocih nam je pogosto najtežje, saj izhajamo iz obdobja, ko nežnost pri dečkih ni bila vrednota, celo posmehovali so se ji mnogi in si moškost pogosto predstavljali kot robatost.

Taki otroci nas vodijo k umirjenemu in premišljenemu življenju v odnosih, ki omogoča vedno globlji občutek povezanosti. Lahko razmislita, kako bi zanj pridobila umirjen, poseben čas, ko v bližini ni živžava drugih. Lahko tudi med vožnjo s krožkov, kot večerne pogovore brez preostalih družinskih članov, športanje z očetom …

Zelo dragoceno za dečka bo, če ga bosta v globini doživljanja lahko prepoznala oba. Potem se bo v svoji koži počutil dragocenega, tak, kot je – ne glede na to, kako hitri in sproščeni so njegovi vrstniki.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
mladitesnoba
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.