Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Kako se elegantno urediti, če ne nosimo visokih pet

shutterstock_2138675785.jpg

PeopleImages.com - Yuri A | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 22/07/22

Ne nosite visokih pet? Potem izberite drugačno možnost

Ko izbirajo malce bolj elegantna oblačila, so nekatere dame pogosto v zadregi, saj ne nosijo visokih pet. Zato so prepričane, da se za določene priložnosti ne morejo dovolj primerno urediti, ali pa se iz enakega razloga odrekajo oblekam in krilom, saj so prepričane, da jih s čevlji brez pete ne bodo mogle nositi.

To drži toda ali obstajajo kakšne alternative visokim petam, s katerimi smo vendarle dovolj elegantne in “nobel” tudi za tiste najbolj posebne priložnosti v našem življenju?

Razlogi, zakaj nekatere ženske ne nosijo pet

Ti so najrazličnejši. Morda imate takšna stopala, za katera težko najdete že običajne čevlje, kaj šele tiste s petami. Morda vas hitro bolijo noge ali pa vam rade zatekajo. Možno je tudi, da imate strah, da v (višjih) petah ne boste mogle ali znale hoditi.

Mimogrede, če se ženska v visokih petah opoteka ali ne hodi suvereno, potem je vsekakor bolje, da jih ne obuje, saj si z njimi zagotovo ne bo naredila usluge.

Kakorkoli že, imamo kar nekaj možnosti čevljev brez pet, ki so vendarle primerna izbira tako za službene (če recimo delate v pisarni ali na delovnem mestu, ki zahteva službeni kodeks oblačenja) kot za elegantne priložnosti (večerje, večerni dogodki, dnevni svečani dogodki in podobno).

shutterstock_1157335981.jpg

Ali so balerinke primerne?

To je verjetno najpogostejše vprašanje, ki si ga zastavljajo ženske, ki ljubijo ravne čevlje. Odgovor je: da, vendar morajo zadostiti določenim pogojem. Balerinke, ki jih izberemo kot alternativo visokim petam, morajo biti dovolj elegantne. Običajno to pomeni, da niso preveč okroglo rezane, saj dosti elegantneje izpadejo nekoliko ožje ali zašiljene oblike balerink.

Izberite takšne s trdnim podplatom, ki naj bo iz usnja ali res tanke gume. Vidni šivi ali paščki “na ježka” balerinkam odvzamejo eleganco. Lahko pa imajo tanek pašček čez nart ali okrog gležnja. Najbolj elegantni materiali za balerinke so usnje s svetlečim pridihom, lakirano usnje ali dodatne aplikacije, ki naredijo balerinko lepšo, npr. pentlja, okrasna sponka, bleščice in podobno.

shutterstock_248143921.jpg

Zimska alternativa visokim petam

Tudi hladnejši čas leta, ko balerinke niso več primerne, pozna nekaj možnosti formalnejše obutve brez pet. To so npr. lepi usnjeni mokasini ali pa nežni čevlji na vezalke, ki spominjajo na formalne moške čevlje (t. i. “oxfordke”).

Še zlasti h kostimom, hlačam vseh oblik in midi (srednjim) dolžinam kril se tovrstni čevlji zelo podajo in se bodo lepo ujemali tudi s hlačnimi nogavicami, ki so pozimi pač nujne.

shutterstock_1137928829.jpg

Obstajajo pete, v katerih noge ne bolijo?

Pogosto se dogaja, da pod izraz “čevlji z visoko peto” ženske razumejo le eno vrsto čevlja, in to so zašiljeni salonarji s tanko, vrtoglavo visoko peto (ang. izraz za to je “stilettos”). Čeprav so to zagotovo zelo elegantni in večno moderni čevlji, pa so lahko čevlji s petami tudi drugačnih oblik in mnogo prijaznejši do naših stopal!

Zato velja razmisliti, ali morda ne bi prišle v poštev nižje pete (višina od 3 do 6 centimetrov je zares prijazna do stopal), v katerih bi zlahka hodile in preživele ves dan. Zelo hvaležne so pete, ki niso povsem tanke, temveč nekoliko širše. Ne le, da so že nekaj let izredno modne, so tudi zelo stabilne, v njih noga ne boli in stopalo ni nenaravno zvito, da bi povzročale poškodbe.

shutterstock_1157349328.jpg

Še ena oblika pet, ki jo ženske naravnost obožujejo, je polna peta. V takšnih petah dame zlahka preživijo ves dan, tudi če so visoke 7 ali 8 centimetrov, poleg tega pa dodajo višino in eleganco – skratka so odličen kompromis za vse, ki bi vendarle rade poskusile nositi pete.

Še droben nasvet: ko kupite čevlje s petami, jih vsekakor najprej nosite doma, da se nanje navadite in jih vsaj malo uhodite. Tako boste imele na pomembnem dogodku občutek, da se vaše noge in pete že “poznajo”, ve pa boste bolj suverene in samozavestne.

shutterstock_1302914971.jpg

Tags:
moda
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.