Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Začne se pri odnosu

shutterstock_140437669.jpg

donikz | Shutterstock

Marko Rijavec - objavljeno 09/07/22

Garači za mir

Eno je oznanilo, ki ga morajo slišati ljudje od Jezusovih učencev, “govorite: Približalo se vam je Božje kraljestvo” (Lk 10,9). Pravzaprav dvojno. “V katero koli hišo pridete, recíte najprej: ‘Mir tej hiši!'” (Lk 10,5) Pomenita pa isto. Pomenita prisotnost Boga v življenju človeka, Boga, ki je blizu. In ki je blizu po obnašanju Jezusovih učencev.

Rekli smo že, da so Jezusovi učenci najprej pogumni, ne nazadnje so zato poslani “kakor jagnjeta med volkove” (Lk 10,3), kot miroljubni ljudje med zverine, kot nezaščiteni pred orožje, kot zdravi med bolne, kot lačni med ljudi, za katere ni nujno, da jih bodo sprejeli.

A to seveda ne pomeni, da bi morali pustiti, da ljudje ravnajo z njimi kot z nečim ničvrednim, nikakor, “delavec je vreden svojega plačila” (Lk 10,7). Ni pogum v tem, da je človek predrzen, temveč v tem, da naredi nekaj, kar je treba narediti, čeprav se mu to upira. In to je delo za mir, to je približevanje Božjega kraljestva, premagati samega sebe in svoje udobje.

Glasni(k)

Človek namreč ni prinašalec miru tako, da tiho skloni glavo in se prepusti toku, ne, nekdo pusti sled v prahu ulic, četudi jo bo veter prekril že naslednji trenutek, nekdo, ki se za mir bori, ga zahteva, ga vnaša v hišo, v katero vstopi, aktivno, ne samo deklarativno. Za to pa je treba, da se ga sliši in da je v svojem glasu služabnik resnice, da jasno pove, da je nekaj prav in nekaj drugega narobe.

Tudi na učenca se lepi prah sveta, vse, za kar ga svet navdušuje, za sebičnost, za korist, za moč, za prevlado, za “mir” potuhnjenosti in klečeplazenja, vendar pa je oznanjevalec evangelija nekdo, ki s svojih nog otresa prah, torej ne neomadeževani človek, ne tisti, ki ga nikoli ne mikajo misli po sovraštvu, po maščevanju, temveč tisti, ki ima zanj vse razloge, pa se je sposoben zlu in slabemu – tudi in predvsem v sebi – upreti, se tako znebiti svojega prahu: “Tudi prah vašega mesta, ki se je prijel naših nog, otresamo na vas, vendar védite, da se je približalo Božje kraljestvo,” (Lk 10,11).

Tako se pričuje, da je Božje kraljestvo blizu, ko se naglas protestira – in najbolj učinkovito se ta protest sliši, ko se protestira proti samemu sebi.

Začne se pri odnosu

Zato je oznanjevalec evangelija delavec, garač, ki ga Jezus takega ustvari, ko ga pošlje v paru, “po dva in dva” (Lk 10,1). Da, tam se odvija tisto veliko garanje glede miru, res, mir v svetu se začne med nama.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 71, številka 25–26.

Tags:
Sveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.