Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Plešoči zdravnik navdušuje s svojim odnosom do pacientov

TONY ADKINS

Tony Adkins | Facebook

Anna Malec - objavljeno 09/07/22

"Za pomoč ljudem ne potrebujete razloga," pravi Tony Adkins, poznan kot plešoči zdravnik. Čeprav ga občudujejo ljudje po vsem svetu, njegova pot do točke, kjer je danes, ni bila prav nič lahka

Tony Adkins je poznan kot zdravnik, ki pleše. Ali si je, ko je sanjal, da bo zdravnik, predstavljal, da bo plesal in pel pred malimi bolniki in jim dajal “injekcije” pozitivne energije?

Na to ne moremo odgovoriti, vemo pa, da lahko ta ameriški zdravnik vsak dan bodri svoje male paciente kot nihče drug in da je, preden je osvojil srca bolnih otrok, njegovo srce osvojil nihče drug kot Bog!

Nekdo večji od mene

“Največji človek v zgodovini ni imel služabnikov in klicali so ga Gospod. Ni imel diplome, pa so mu rekli Učitelj. Ni imel zdravil, pa so ga klicali Zdravilec. Ni imel vojske, toda kralji so se ga bali. Ni zmagoval v vojaških bitkah, pa je vendarle osvojil svet. Ni zagrešil zločina in križali so ga … Bil je pokopan v grobu, a je živ,” je zapisal ob veliki noči.

Nekje drugje je dejal, da nam “vera v nekaj, kar je večje od nas samih, omogoča, da naredimo, kar smo rekli, da bomo storili, da gremo naprej, ko smo utrujeni, prizadeti ali prestrašeni, da gremo naprej, ko se zdi, da je izziv prevelik in je pot popolnoma negotova”.

Tony ve, o čem govori, saj njegovo otroštvo ni bilo radostno in brezskrbno, glasba, ki jo je s seboj prinesel na “svoj” bolnišnični oddelek, pa mu je pred leti rešila življenje.

View this post on Instagram

A post shared by Tony Adkins PA-C (@t_malone3)

Glasba ga je ohranjala pri življenju

Tony je odraščal v zloglasnem predmestju na jugu Los Angelesa. Bil je najmlajši od treh sinov matere samohranilke. V šoli ni blestel. Pravzaprav je bil Tony, kot je sam dejal, “stopničko nad prilagojeno izobrazbo”. Za napredovanje v višje razrede je moral obiskovati dopolnilni pouk. Pravi, da mu v mladosti nihče ni pomagal odkriti svojega potenciala.

Tonyjeva brata sta živela v svetu kriminala. Bila sta vpletena v življenje uličnih tolp in večino časa preživela na cesti. Mama Tonyja v želji, da ne bi še on zapadel v ta svet, ni pustila iz hiše.

Skozi okno je kljub temu lahko slišal strele, sirene policijskih in reševalnih vozil. Da bi preživel, je navil glasbo na prenosnem zvočniku enega od svojih bratov do te mere, da je preglasila kaos zunanjega sveta. Ravno zato verjame v njeno moč. V svojih pacientih vidi mlajšega sebe. “Tako kot oni sem tudi jaz premagal marsikatero stisko,” piše zdravnik na svoji Facebook strani.

Po srednji šoli je šel v vojsko, kjer je odslužil devet let. Ko se je vrnil domov, je dejal: “Vedel sem, da želim narediti nekaj boljšega. Želel sem postati zdravnik. Želel sem postati pediater.” Moral je začeti čisto na začetku in se naučiti nekaj osnov matematike in kemije, ki jih je že popolnoma pozabil. Nazadnje mu je le uspelo in danes to dojema kot Božji dar.

Mož in oče dveh deklet

Tako se je začela njegova avantura, ki združuje medicino in ples, čeprav v resnici bolj združuje željo po pomoči drugim z veliko občutljivostjo in nežnostjo, ki se je rodila v predmestju Los Angelesa, v težkih družinskih okoliščinah in v ameriški vojski.

“Bog, mama in vojska so mi dali vse, kar sem potreboval, da sem postal uspešen zdravnik. To me je izoblikovalo v osebo, kakršna sem danes,” pravi. Danes ni le zdravnik, ki pleše in navdušuje več kot dva milijona sledilcev na družabnih omrežjih, je tudi mož in oče dveh deklet.

Pravi, da je družina zanj najpomembnejša in da mu delo to le potrjuje. “Družine nikoli ne moreš jemati za samoumevno. V moji službi se spreminja življenje. Vsak dan vidim, kako družine obžalujejo, da nimajo vsaj ene minute več s svojimi najdražjimi,” je zapisal v eni od objav na Facebooku.

Zato poleg bolnišničnih zgodb na svojem profilu pogosto in ljubeče piše o svojih bližnjih. Ob rojstnem dnevu svoje žene je zapisal: “Ona je moje vse. Bog je vedel, da jo potrebujem.”

Takole pa je obeležil 18. rojstni dan starejše hčerke Chloe: “Hčerka lahko preraste tvoje naročje, srca pa nikoli. Besede ne morejo opisati, kako velika čast je, da je Bog meni in tvoji materi namenil, da te imava za hčerko. Za naju si pravi blagoslov.”

Bodi boljši od mene!

Trdi, da je danes lahko oče in mož po zaslugi svoje mame, ki jo imenuje “prva dama”. “Izpolnjevala je tako očetovske kot materinske dolžnosti, ki ji jih je zaupal Bog. Preprosto najboljša, najbolj pobožna, ljubeča ženska, kar jih poznam. Od nje sem se naučil biti oče, mož in skrben človek.”

Danes je Tony vzor mnogim ljudem, čeprav si pravzaprav ne želi, da bi ga kdorkoli do potankosti posnemal. “Veliko ljudi se obrača name z besedami: Nekega dne želim biti kakor ti. Tedaj odgovorim: Nočem, da si kot jaz, hočem, da si boljši od mene.” Kajti njegov življenjski moto je biti zaščitnik, vodnik in po poklicu tisto, kar je vsakemu od nas namenil Stvarnik. Tony je svoje poslanstvo gotovo že odkril!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.