Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj bi morali redno moliti v prisotnosti dojenčka

BABY GIRL

karnavalfoto | Shutterstock

Caroline Moulinet - objavljeno 03/07/22

Dojenčki, ki slišijo molitev svojih staršev, je sicer ne razumejo, zavedajo pa se, da se starši z nekom ljubeče pogovarjajo

Nevroznanstvene in psihološke raziskave dokazujejo, da otroci bistvo tega, kar jim govorijo starši, razumejo veliko prej, preden razumejo pomen posamezne besede. Zato strokovnjaki med drugim svetujejo, naj starši otroke pomirijo, ko odidejo od doma: “Zdajle odhajam, vendar se bom vrnil. Povsem varen si.” Podobno dojenčki, ki slišijo starše moliti, ne razumejo pomena vsake posamezne besede, razumejo pa, da starši nekoga ljubeče nagovarjajo.

Dojenčki sami sicer ne molijo, vendar slišijo, kako njihovi starši molijo v njihovi navzočnosti. Ne razumejo vsega, kar se v tistem trenutku dogaja, lahko pa ujamejo nekaj utrinkov, recimo ko se starši zahvalijo za sprehod po parku ali v času bolezni prosijo za ozdravljenje. Dojenčki dojamejo nekatere stvari, ki se nanašajo nanje, in čutijo, da se starši pogovarjajo z nekom, ki bdi nad njimi.

Z vašo pomočjo bomo še boljši

Iskreno se vam zahvaljujemo, ker berete in spremljate Aleteio. Z veseljem in predano ustvarjamo njene vsebine, za delovanje pa seveda potrebujemo sredstva. Zato vas prosimo, da nas podprete – za še več dobrih člankov, ki bodo spodbujali in dajali navdih. Vse podatke najdete TUKAJLE. Hvala vnaprej! ekipa Aleteie

Ko starši molijo, govorijo osebi, se ji zahvaljujejo za njeno dobroto, za dar življenja ali za sveto mašo tistega dne. Malčki kmalu ugotovijo razliko med osebo, ki moli, in osebo, ki ne moli, razliko med besedami, namenjenimi Bogu, in preprostim pogovorom v dnevni sobi.

Oče Augustin Bourgue, avtor knjige Prier en famille: mission impossible? (Družinska molitev: misija nemogoče?) je zapisal: “Otrok sliši in se zelo hitro uči. Otrok čuti, da njegovi starši govorijo z nekom skrivnostnim, nevidnim, in otrok razume nevidno.”

Odprimo otrokovo srce za molitev

Ko starši molijo z otrokom, odpirajo njegovo srce za molitev in ga usmerjajo v oseben odnos z Bogom. Ali obstaja kakšno boljše darilo?

Molitev z majhnimi otroki je več kot potrebna; gre za njihovo duhovno hrano, prav tako kot starši poskrbijo za to, da svojim otrokom nudijo dovolj mleka za njihovo preživetje in rast. Poleg tega je molitev v takšnih okoliščinah priložnost, da starši molijo skupaj. Oče Augustin Bourgue ugotavlja: “Starši pogosto začnejo skupaj moliti šele ob rojstvu otroka.”

Tako kot starši radi božajo in pestujejo svoje dojenčke, tudi majhni otroci pomagajo svojim staršem, da se ti pustijo ljubkovati in pestovati v Božjih rokah. To je moč otroške ljubezni: njihov obstoj starše vabi, da molijo kot par, in to je rojstvo družine. Novorojenčki so vir ljubezni in topline, ki spreminja srca njihovih staršev; to je milost njihovega prihoda na svet.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.