Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj je sveti Alojzij od maše odhajal s premočenimi oblačili

shutterstock_428244763-1.jpg

Zvonimir Atletic | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 02/07/22

Po posvetitvi hostije sv. Alojzij Gonzaga ni mogel zadržati solz

Sveti Alojzij Gonzaga je bil čista in nedolžna duša, ki je bil v svojem kratkem zemeljskem življenju vedno blizu Bogu.

Kot je v svoji knjigi z naslovom Pobožnost do Srca Jezusovega iz 19. stoletja zapisal duhovnik John Croiset, je bil sv. Alojzij globoko predan evharistiji.

Vzvišena stopnja slave, do katere se je povzpel, ne more biti nič drugega kot nagrada za velike zasluge; te velike zasluge pa so lahko le sad izredne čistosti srca, notranjega življenja, nenehnega življenja v Božji navzočnosti, najbolj nežne in goreče ljubezni do Jezusa Kristusa – torej dovršene popolnosti, ki jo je v nekaj letih dosegel s čezmerno ljubeznijo in nežno pobožnostjo, kakršno je vedno gojil do Jezusa Kristusa v Najsvetejšem zakramentu.

Njegova vera je bila najbolj opazna med sveto mašo.

Že od otroštva je bil deležen milosti najbolj vzvišene kontemplacije in nenehnega daru solz. Te solze so bile predvsem pri maši takoj po posvetitvi tako obilne, da so bila njegova oblačila povsem premočena.

Vedel je, ne le z razumom, ampak predvsem s srcem, da je Jezus resnično navzoč v Najsvetejšem zakramentu. Ta stvarnost je tako močno ganila njegovo srce, da je od radosti jokal.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
sveta mašasvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.