Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Kakšno svečano obleko izbrati glede na vaš tip postave?

shutterstock_206258077.jpg

Anna Demianenko | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 02/07/22

Prav vsaka ženska, pa naj bo vitka ali bolj polne postave, lahko v pravem kroju obleke zažari kot prava diva

V teh dneh, ko imamo veliko priložnosti za elegantno oblačenje, prav gotovo vsako damo zanima, kateri so najlepši kroji glede na posamezno obliko postave. Prav vsaka ženska, pa naj bo vitka ali bolj polne postave, lahko v pravem kroju obleke zažari kot prava diva. Preberite si, na kaj morate biti pozorne pri posamezni obliki postave, potem pa se lahko začnete razgledovati po tisti obleki, ki bo popolna prav za vas.

Ne pozabite – svečane obleke morajo biti iz elegantnega materiala, npr. svile, tila, šifona; lahko so tudi svetlikajoče ali imajo kakšen drugačen svečan detajl. Zraven obvezno spadajo majhna ročna torbica ter elegantni sandali ali salonarji. Dodajte še svetlikajoče uhane, ogrlico ali zapestnico in zasijale boste kot gostja na poroki, slavju, svečani večerji ali poletni zabavi.

1Postava v obliki peščene ure

Postava peščene ure je lahko vitkejša ali bolj oblinasta, zanjo pa je značilno, da ima ramena in boke v enaki širini, pas pa je precej ožji od njiju. Prav zato je zelo pomembno, da ta adut (pas) poudarimo tudi z obleko. Ta naj bo v pasu ožja. Lahko je prešita ali ovita (ang. wrap dress), lahko ima gumbke ali se v pasu zavezuje.

Najlepša dolžina obleke za postavo peščene ure je nekje okrog kolen, čudovito pa vam pašejo tudi obleke srednjih (midi) dolžin ter maksi obleke. Če pa vam je srce ukradla obleka, ki v pasu ni poudarjena, se lahko znajdete tudi same. Preprosto vzemite usnjen pas, ki ga že imate doma (pogosto so dodani kakšnemu krilu ali kratkim hlačam, ki ste jih kupile) ali pa v pas zavežite lep trak.

shutterstock_787844998.jpg

2Postava v obliki trikotnika (hruške)

Če imate v zgornjem delu telesa manjšo konfekcijsko številko kot v spodnjem (npr. majice, suknjiče nosite eno, dve ali več številk manjše kot hlače ali krila), potem imate postavo v obliki hruške oziroma trikotnika.

shutterstock_2088002437.jpg
Preberite še:To je barva leta 2022

Zelo vam pristajajo obleke, ki poudarjajo zgornji del telesa, pod pasom pa se razširijo in ne objemajo tesno bokov ter stegen. V zgornjem delu je lahko obleka brez rokavov ali z zanimivim detajlom, ki pritegne oko (npr. okrasni volančki na rokavih) in naj bo zgoraj ozka ter naj bo obvezno ozka tudi v pasu. Krilo obleke pa naj bo velikodušno nabrano.

shutterstock_1023856873.jpg

3Okrogla postava (jabolko)

Za vas je značilno, da imate več volumna v zgornjem delu telesa. Verjetno imate večje prsi, močnejše roke, hrbet in trebuh, pri tem pa ste obdarjene s plosko zadnjico, ožjimi boki in vitkimi nogami.

Stvar je jasna – vaša obleka naj bo prosto padajoča in naj se konča nad koleni, tako da pokažete svoje noge in dodate lepe sandale ali salonarje. Zelo vam bo laskala tudi obleka, ki se zoži tik pod prsmi, kar poznamo tudi kot “princes kroj”. Ne pozabite na kakšen lep kos nakita, npr. zanimive uhane ali ogrlico.

shutterstock_1707871795.jpg

4Ravna postava (v obliki stebra)

Če nimate oblin, torej so prsi majhne, boki ozki, pas ni posebej definiran in ste nasploh zelo zelo vitki, potem imate postavo v obliki stebra. Poigrajte se in dajte domišljiji prosto pot! Izognite se preprostim, povsem ravno padajočim enobarvnim oblekam, saj bodo te še poudarile obliko vaše postave.

Raje se ozrite po oblekah z bogatimi vzorci, morda z detajlom asimetrije (npr. da je rob krila asimetrično rezan), dodajte svoji postavi volumen z dodatkom zanimivih rokavov, morda zavezovanjem v pasu ali bogatejše rezanim krilom.

shutterstock_1679346001.jpg

5Pravokotna postava

Zanjo je značilno to, da je pas povsem neizrazit oz. da se postava v področju pasu prav nič ne zoži, tako da so ramena, pas in boki v ravni liniji. To postavo pogosto spremlja tudi širok hrbet in večje prsi, zadnjica pa je ploska. Omislite si obleko kroja na a in dolžine do kolen ali pa večno klasiko – srajčno obleko.

Ta bo zaradi zavezovanja v pasu dala vtis, da je vaš pas vitkejši. Najboljše dolžine oblek za vas so tik nad koleni, lepo pa je tudi, če najdete obleko, ki je v sredini drugačne barve kot ob straneh, kajti tudi to daje vtis ožjega pasu.

shutterstock_789551812.jpg

6Postava v obliki obrnjenega trikotnika

Če imate zelo atletski tip postave, kjer so ramena zelo široka, prav tako tudi hrbet, boki in zadnjica pa zelo ozki, potem imate postavo v obliki obrnjenega trikotnika. Nikar dodatno ne poudarjajte ramen z detajli, kot so napihnjeni rokavi, poudarjena ramena, detajli na področju ramen ali prsi in podobno.

Raje si omislite minimalističen kroj obleke, ki bo delovala zelo elegantno. Ker imate po vsej verjetnosti dolge in lepe noge, jih le pokažite v dolžinah do kolen, dodajte še visoke pete in resnično boste zasijale.

shutterstock_233894317.jpg

Tags:
moda
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.