Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako si lahko pomagamo, da se družinski dopust ne bo spremenil v vrsto konfliktov in težav

wyjazd na wakacje z dziećmi

goodbishop | Shutterstock

Małgorzata Rybak - objavljeno 25/06/22

Kaj vse bi radi doživeli med dopustom?

Počitnice so kot novo leto: dejstvo, da smo jih dočakali, pravzaprav ne spremeni veliko. Po eni strani so počitnice trenutek, ko smo lahko končno več skupaj, brez vsakodnevnih obveznosti, po drugi pa se morajo naše raznolike potrebe združiti v istem času in na enem mestu.

Počitniški realizem

Zato je zelo dobrodošel realistični pogled, torej sprijaznjenje s tem, da se družinski člani na počitnicah ne bodo korenito spremenili.

Družinski člani, ki se sicer pogosto pritožujejo, se bodo pritoževali tudi na dopustu, tako kot bodo tisti, ki so pogosto na trnih, prav gotovo živčni. Tisti, ki so bolj posmehljive narave, se bodo verjetno začeli posmehovati vsemu, preden sploh prispemo na cilj.

Želje

Dobro je poznati želje vseh družinskih članov. To lahko storimo tudi s pogovorom pred odhodom na počitniško destinacijo, s pomočjo katerega se vprašajmo, kaj pričakujemo od dopusta, kaj vse bi radi doživeli. Tako bomo lahko lažje načrtovali skupni čas.

Namen

Če se odločimo za skupne počitnice, je pomembno vprašanje: kaj je namen našega družinskega oddiha? Če si recimo želimo med dopustom poglobiti medsebojne odnose, je najbolje oklestiti urnik in upočasniti tempo.

Počitek

Nekdo, ki gre na skupne počitnice z načrtom, da bo “končno počival”, lastno družino postavlja v zelo težko situacijo, še posebej, če za to osebo skrb za lastno dobro počutje ni del vsakdanje rutine.

Če imamo zaradi kronične preobremenitve veliko potrebo po počitku, potem je za družino bolje, če si pred družinskim dopustom vzamemo nekaj dni samotnega oddiha, kot pa da na druge prelagamo odgovornost za naš počitek in pričakujemo, da se bodo vsi prilagodili naši potrebi.

Dejavnosti v manjših skupinah

Če so v družini velike starostne razlike med otroki, se lahko razdelijo v manjše skupine glede na to, katere dejavnosti jih veselijo.

Prav tako lahko v vsakdan vključimo “mikropočitke”: z možem/ženo se, recimo, dogovorimo za kakšno uro, ko se lahko umaknemo od drugih in postorimo kaj zase.

Vzdušje

Bolj kot odkrivanje novih kotičkov je bistvo doživetih družinskih počitnic vzdušje, ki nam ga je uspelo ustvariti. S tem razvijamo svoj občutek sreče med ljudmi, ki nas obkrožajo, in skrbimo za krepitev medsebojnih odnosov.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
družinaodnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.