Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Domen Makuc – mladenič, ki je pri le 21 letih že drugič najboljši v Evropi

domen makuc gomes richardson barcelona

MARIUS BECKER | DPA | dpa Picture-Alliance via AFP

Domen Makuc (levo, s številko 35) nekaj trenutkov po tem, ko je postalo jasno, da je Barcelona postala novi evropski prvak

Lojze Grčman - objavljeno 20/06/22

Intervju z navdušujočim mladim športnikom

Domen Makuc je slovenski rokometni reprezentant. Prihaja iz kraja Rodik pri Kozini, na prvi julijski dan bo ta nasmejani mladenič praznoval 22. rojstni dan. Iz domačega Jadrana ga je športna pot vodila v Celje, v zadnjih dveh sezonah pa je nastopal za Barcelono, klub, ki je največkrat osvojil ligo prvakov, kar enajstkrat.

Tudi lani in letos, natančneje včeraj, kar je prvič, da je nek klub slavil dvakrat zapored. Ob tej priložnost obujamo del intervjuja z Domnom. Nastal je za revijo #najst po lanskem slavju v ligi prvakov.

Domen, če bi se lahko opisal s petimi pridevniki, katere bi izbral?
Delaven, prijazen, skromen, spoštljiv do drugih in srčen.

Po kateri poti je zvezdnikom uspelo podrediti svoje ege, osebne cilje ekipi?
To je Barcelona. Išče igralce, ki ne skrbijo za svojo zadnjico, ampak v prvi vrsti za ekipo. Tudi jaz dam na kaki tekmi več golov, na drugi pa sploh nobenega. Moje delo je, da razigravam soigralce, pomagam ekipi. Vsak ima svoje naloge, tega se držimo. Pomagamo si.

Z vašo pomočjo bomo še boljši

Iskreno se vam zahvaljujemo, ker berete in spremljate Aleteio. Z veseljem in predano ustvarjamo njene vsebine, za delovanje pa seveda potrebujemo sredstva. Zato vas prosimo, da nas podprete – za še več dobrih člankov, ki bodo spodbujali in dajali navdih. Vse podatke najdete TUKAJLE. Hvala vnaprej! ekipa Aleteie

domen makuc

Z veliko življenjsko prelomnico si se soočil že pri 14 letih, ko si od doma odšel živet, se šolat in igrat v Celje. Si imel že tedaj jasno začrtane cilje – postati vrhunski rokometaš?
Ni bilo enostavno. Neke predstave sem imel, ampak ko dejansko prideš v neko okolje, je podoba velikokrat malo drugačna od predstav. Gotovo so bili težki dnevi, ampak tedaj mi je ob strani stala družina in me spodbujala. Ob treningih sem hodil tudi v srednjo šolo. Ta izkušnja mi je zelo koristila, da sem odrasel kot oseba in rokometaš. Zdaj mi je veliko lažje.

Rokometna družina

Domen prihaja iz Rodika, kraja v občini Hrpelje-Kozina, kjer je tudi začel svojo športno pot. Ima mlajšega brata Andraža, prav tako rokometaša, ki igra za Koper. Rokometnih veščin ju je učil že oče Simon, nekdanji slovenski reprezentant. Ko ni v športni dvorani, je Domen povsem običajen mladostnik. Rad si ogleda kako serijo, poprime za igralno konzolo ali pa z dekletom raziskuje čare Barcelone.

Na igrišču v pomembnih trenutkih deluješ, kot da pritisk ne bi obstajal. Se za to posebej pripravljaš ali takšen pač je Domen Makuc?
Posebej se v psihičnem smislu na tekme na pripravljam. Z ekipo naredimo videoanalizo, malo se doma pripravim tudi sam, v klubu imamo temu namenjeno še posebno aplikacijo. Ko stopim na igrišče, se osredotočim na svojo ekipo in tekmeca. Poskušam uživati in to je to. Dodatnega pritiska si ne delam, o tem ne razmišljam veliko.

domen makuc

V mladi karieri si se vseeno soočil z dvema hujšima poškodbama kolen. Kaj si se naučil v tistem času?
Če ne bi bilo poškodb, me verjetno ne bi bilo tu, kjer sem. Verjamem, da se vse zgodi z razlogom. Čas, ko nisem mogel igrati, sem izrabil za krepitev telesa, začel sem se še bolj zavedati preventive glede poškodb ter se še bolj zavedati, da vse vaje delam na vso moč in prav. Ko si poškodovan, gotovo ni lepo. Nekateri ljudje te tedaj tudi pozabijo. Ne moreš pomagati ekipi, čeprav bi tako rad bil na igrišču. To je šola za naprej. Upam, da bo poškodb čim manj, čeprav vem, da so sestavni del športa.

Tags:
intervju
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.