Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Priljubljeni svetnik, ki ga povezujemo s češnjami in pivom

60263-1.jpg

Marjan Smerke | Družina

Katarina Berden - objavljeno 15/06/22

15. junija goduje mučenec sveti Vid

Sveti Vid goduje 15. junija. Njegovo ime izhaja iz latinskega imena Vitus, kar pomeni življenje ali voljan. Po izročilu naj bi živel na Siciliji v tretjem stoletju v času Dioklecijanovega preganjanja kristjanov. Bil je ujet in odveden v Rim, tam pa so ga mučili in ubili.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Je zavetnik lekarnarjev, gostilničarjev, pivovarjev, vinogradnikov, gledaliških igralcev, domačih živali in mladine. Priporočamo se mu lahko tudi pri težavah z očmi in ušesi, epilepsiji, neplodnosti, krčih, naravnih nesrečah. Njegovi prepoznavni atributi so knjiga, petelin, pero, lev, kruh, kotel, orel ali zajec.

Česa je sit sveti Vid?

Poznamo nekaj pregovorov, ki omenjajo tega slavnega svetnika:

  • Sveti Vid je češenj sit. (Češnje so dozorele in jih po tem dnevu ni več priporočljivo jesti. V dneh okrog praznika svetega Vida po Sloveniji prirejajo dogodke, povezane s češnjami.)
  • O svetem Vidi se skozi noč vidi. (Po julijanskem koledarju je noč ob prazniku svetega Vida veljala za najkrajšo, zato so v preteklosti takrat obhajali poletni kres.)
  • Če Anton seje proso, gre Vid tretji dan pogledat, če z njim kaj bo. (Sveti Anton goduje 13. maja.)
  • Pred Vidom muhe napovedujejo dneve prav suhe.
  • Vid, dežja ne daj, da bo lepe žetve kaj.
  • Dež o Vidu ni ječmenu k pridu.
  • Če trs pred Vidom odcvete, dobrega vina se nadejati sme.
  • Megla na Vida dan, pšenica gre stran.
  • Če Urban suši in Vid mokri, bo prav za žejne ljudi. (Sveti Urban goduje 25. maja.)

Z vašo pomočjo bomo še boljši

Iskreno se vam zahvaljujemo, ker berete in spremljate Aleteio. Z veseljem in predano ustvarjamo njene vsebine, za delovanje pa seveda potrebujemo sredstva. Zato vas prosimo, da nas podprete – za še več dobrih člankov, ki bodo spodbujali in dajali navdih. Vse podatke najdete TUKAJLE. Hvala vnaprej! ekipa Aleteie

Priljubljen v Sloveniji

V Sloveniji je bilo v lanskem letu 3950 Vidov in 4569 Vid. Ime Vid je med moškimi imeni na 72. mestu, med vsemi imeni na 140 mestu, ime Vida pa je med ženskimi imeni na 56. mestu, med vsemi imeni pa na 114. mestu.

Svetemu Vidu je v Sloveniji posvečenih več kot 70 cerkva, od tega okrog 40 župnijskih cerkva, nekatere sodijo med najstarejše cerkve v naši državi. V Sloveniji je precej priljubljen svetnik, poleg cerkva se po njem imenuje tudi kar nekaj krajev.

Iz njegovega imena izhajajo kraji Šentvid, Sveti Vid, Videm … V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj fotografij krajev, povezanih s svetim Vidom, in preberete nekaj zanimivosti o teh krajih.

Viri: druzina.si, Revija Ognjišče, Vremenska pratika, Wikipedija, SURS

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.