Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj dobrega bi lahko prineslo sojenje med Johnnyjem Deppom in Amber Heard

Amber Heard and Johnny Depp

Steve Helber | POOL | AFP

Cerith Gardiner - objavljeno 14/06/22

Po izreku sodbe v šest tednov trajajočem sojenju se od slavnega para lahko marsičesa naučimo

V zadnjih tednih je svet, predvsem pa Združene države Amerike, napeto spremljal sodni proces med znanim hollywoodskim igralcem Johnnyjem Deppom in njegovo nekdanjo soprogo Amber Heard. Šesttedensko sojenje, ki ga je prenašala tudi televizija, je svetovnemu občinstvu omogočilo vpogled v razpad zakonske zveze z vsemi umazanimi podrobnostmi.

Upajmo, da bo razsodba, v kateri je navedeno, kako je “Amber Heard s svojim klevetanjem v medijskih objavah ravnala zlonamerno”, prinesla nekaj prepotrebnega zaključka Deppu in morda celo Heardovi, nekdanji gospe Depp.

Za vso slavo se skrivata dva posameznika, za katera se zdi, da sta na različne načine zlomljena in da njun zakon dokazano ni uspel. Čeprav sama nisem spremljala vseh podrobnosti postopka, so to počeli številni mladi ljudje. In morda to niti ni tako slabo – preden pa pomislite, da se mi je do konca zmešalo, mi malce prisluhnite!

Poučujem mlade odrasle, ki so bili vsi dobesedno prilepljeni na televizijski prenos sojenja. Mnogi so bili veliki Deppovi oboževalci, drugi pa so zgolj želeli izvedeti kaj več o celotnem procesu. In tu je nekaj pozitivnih točk, ki jih prepoznam v tem podrobno preučenem televizijskem sojenju.

1SPOZNAVANJE PRAVOSODNEGA SISTEMA

Johnnyju Deppu je uspelo nekaj, kar v preteklosti ni uspelo številnim drugim tožnikom: zmagal je v postopku klevetanja, kar je v Združenih državah Amerike zaradi obsežnosti zakonov o svobodi govora in zapletenega praga, ki ga je treba doseči za zmago v takšnem primeru, zelo težko doseči.

Zato se je šest dolgih tednov izkazalo za neverjetno priložnost za učenje. Mladi so se seznanili z zapletenostjo pravosodnega sistema, z njim povezanim jezikom in težavami, ki se pojavijo pri iskanju pravice v pravnem kontekstu.

2PREMIŠLJEVANJE O TEM, KAJ SPLOH POMENI PRAVIČNOST

Pogosto slišimo “ni pošteno” in ljudje se potem precej ohlapno obmetavajo z obtožbami, kar lahko povzroči veliko čustveno in včasih tudi finančno škodo.

Ob tem pa ne smemo pozabiti, še posebej, kot je pokazal ta primer, da tudi samo pravosodje ni vedno “pravično”. Postopek iskanja pravice pomeni, da je moral Depp zaupati petim moškim in dvema ženskama v poroti. Na dan so prišle podrobnosti, pogosto precej grozljive. Dogajanje je bilo ponižujoče za obe strani.

Čeprav je bila sodba izrečena v Deppovo korist, bi ljudje lahko trdili, da se to ne zdi pravično, če je bilo storjene toliko škode. In za mnoge mlade je to danes pomembno. Pravičnost je predvsem v tem, da so vam priznane vaše pravice, ni pa nujno, da ste nagrajeni za krivico, ki vam je bila storjena.

Zanimivo je, kakšen je bil Deppov prvi javni komentar po tem, ko je izvedel za rezultat: “Porota mi je vrnila življenje, resnično se počutim ponižnega.” In to je morebitna lepota in moč pravice, kadar deluje. To je postopek, ki od nas lahko zahteva, da se zazremo vase, premislimo o svojih dejanjih in se zavemo, da včasih pravica, ki jo iščemo, ni vedno zavita v lepo pentljo in da je morda v tem življenju nikoli ne bomo našli.

3VLOGA DRUŽBENIH OMREŽIJ V NAŠEM ŽIVLJENJU

Ena od najpomembnejših stvari, ki bi se jih morali mladi naučiti iz tega primera, je način uporabe družbenih omrežij. Od začetka sodnega postopka so družbena omrežja kar prekipevala od neštetih komentarjev, ključnikov, žaljivk in – kar je najbolj zaskrbljujoče – groženj s smrtjo.

Nekateri “domači” pravni strokovnjaki so delovali kot porota in rablji. Nekateri so se spraševali, ali je bilo samo sojenje ob tako velikem zanimanju medijev po vsem svetu sploh lahko pošteno.

Naši otroci se morajo naučiti, da ima lahko vsak njihov komentar, mnenje ali čustvenček določene posledice. Njihova mnenja ali mimobežne pisne pripombe lahko postanejo del glasu spletne množice in so resnično uničujoče. Navsezadnje je bilo veliko oboževalcev v prid Heardovi, ki so na sodnem stolu javnega mnenja postali podporniki Deppa.

Ne glede na to, ali cenite stališče Heardove ali ne, je na neki točki sojenja pojasnila, kako zaradi te množične miselnosti nenehno prejema grožnje s smrtjo. Zaščititi mora majhnega otroka in vendar ljudje menijo, kako imajo vso pravico, da jo napadajo in ji grozijo, skriti za varnostjo svoje tipkovnice. To ni prav in mladi morajo videti, kakšno škodo lahko vse skupaj povzroči.

4ŠKODA, KI JO POVZROČIJO OBTOŽBE IN LAŽI

Vsi vemo, da nikoli ni dobro lagati. Toda ves čas sojenja so bile nekatere laži razkrite in so pokazale, kakšno škodo lahko povzročijo verodostojnosti in časti posameznika.

Vsako besedo, ki je prišla z obeh strani, so skrbno razčlenili odvetniki, strokovnjaki za govorico telesa, množice na družbenih omrežjih, oboževalci in ljudje, ki so bili sami žrtve družinske in spolne zlorabe.

Te besede so bile pomembne. Ljudi zdaj skrbi, kakšne ovire je Heardova morda povzročila resničnim žrtvam spolnih zlorab in nasilja v družini. In to nas morda privede do splošnega nauka iz sojenja tako za mlade kot stare: za svoje besede in dejanja moramo odgovarjati, in če smo iskreni, je ta naloga veliko lažja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
odnosislavni
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.