Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

7 čudovitih nasvetov iz knjig za otroke, ki bodo v pomoč tudi odraslim

child, children, girls, book, grass

olia danilevich | Pexels

Theresa Civantos Barber - objavljeno 28/05/22

Včasih, ko glasno berem svojim otrokom, me v besedilu preseneti stavek, ki kar kipi od modrosti, izjemno uporabne tudi za odrasle

Otroške knjige so moja najljubša književna zvrst in verjetno imam kar preveč mnenj o tem, kaj vse predstavlja odlično otroško knjigo.

Pri slikanicah je recimo zelo pomembna likovna oprema: ta lahko znatno pripomore k uspehu knjižice, lahko pa jo tudi povsem uniči. Pri knjigah s poglavji vedno izbiram knjige z zavestjo, da otroci običajno posnemajo tisto, kar berejo, tako v dobrem kot v slabem.

Pri knjigah vseh dolžin pa sem zagovornica “živih knjig”, ki so lepo napisane, inteligentne in resnično zanimive. Včasih glasno berem svojim otrokom in me v besedilu preseneti kakšen stavek. Čeprav je zapisan v otroški knjigi, je v njem toliko modrosti, da ga morajo po mojem mnenju slišati tudi odrasli.

Zato vam v vaše zadovoljstvo predstavljam sedem svojih najljubših vrstic iz odličnih otroških knjig. Imate tudi vi svoj najljubši navedek iz otroške knjige?

1Hobit

“Če bi nas več cenilo hrano in veselje in pesmi nad kopičenjem, bi bil svet dosti bolj vesel.” – Thorin Oakinshield, avtor J. R. R. Tolkien

2Mala princesa

“Če te je narava ustvarila za darovalca, se rodiš z odprtimi rokami in tudi s srcem; in čeprav so lahko tvoje roke včasih prazne, je tvoje srce vedno polno in iz njega lahko daješ tople stvari, prijazne stvari, prisrčne stvari – pomoč in tolažbo in smeh – in včasih je topel, prijazen smeh najboljša pomoč od vseh.” – Frances Hodgson Burnett

3Mali princ

“Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.” – Lisica, avtor Antoine de Saint-Exupery

4Čas deklištva

“Ne bojim se neviht, saj se učim pluti s svojo ladjo.” – lik Amy March, avtorica Louisa May Alcott

5Mala bela ptica

“Naj od nocoj uvedemo novo življenjsko pravilo: vedno poskušajmo biti malo prijaznejši, kot je potrebno.” – James M. Barrie

6Medvedek Pu

“Obljubi mi, da si boš za vedno zapomnil, kako si pogumnejši, kot verjameš, močnejši, kot izgledaš, in pametnejši, kot misliš.” – Christopher Robin, avtor A. A. Milne

7Skrivni vrt

“Če gledate pravilno, lahko vidite, da je ves svet vrt.” – Frances Hodgson Burnett

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
knjigeotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.