Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

To je morda najbolj katoliška sestavina v vaši kuhinji. Jo uporabljate tudi vi?

OLIVE OIL

Shutterstock

Zoe Romanowski - objavljeno 27/05/22

Celo Vatikan jo opeva kot osrednjo sestavino krščanstva ter kot način za spodbujanje dobrega počutja, zdravljenje in zdravje našega planeta

Morda že nekaj veste o tem, kako so se ljudje prehranjevali v svetopisemskih časih. Morda ste kaj prebrali tudi o tem, kaj je jedel Jezus. Eno izmed živil, ki bi se vsekakor znašlo na obeh seznamih in je skozi celotno obdobje prestalo preizkus časa, je stisnjen sadež oljke – olivno olje.

Olivno olje je simbol Svetega Duha

Olivno olje je tako cenjeno, da ga hvalijo celo v Vatikanu. Na nedavnem srečanju Papeške akademije znanosti v palači Casina Pio IV iz 16. stoletja, ki stoji v vatikanskih vrtovih, so učenjaki in izvedenci razpravljali o pomenu olivnega olja v zgodovini odrešenja in v krščanski kulturi danes.

“Težko je najti času primernejši simbol upanja in pravičnosti,” je dejal škof Marcelo Sánchez Sorondo iz Argentine, filozof, teolog in upokojeni predsednik omenjene akademije.

Oljka ni le mogočen simbol skozi celotno svetopisemsko zgodovino, Mesija – kar pomeni “maziljeni” – je povezan s svetim oljem, pri čemer naj bi šlo po našem razumevanju za olivno olje. Cerkvena sveta olja, ki jih danes uporabljajo pri zakramentih, kot so krst, birma, mašniško posvečenje in bolniško maziljenje, so običajno narejena na osnovi olivnega olja.

Kardinal Giovanni Battista Re je na nedavni konferenci dejal, da je olivno olje “simbol Svetega Duha”.

Izjemno koristno za zdravje

Olivno olje pa nima zgolj simbolnega in svetega pomena; od nekdaj ga cenijo tudi kot izjemno koristnega za človekovo zdravje.

Olivno olje povezujejo s sredozemsko prehrano: predvsem ekstra deviško, ki je najmanj predelano, ima visoke vsebnosti oleinske kisline in antioksidantov ter velja za hranljivo in koristno živilo. Olivno olje je najbolje uporabljati surovo, z njim lahko prelijemo vse od solat do sladoleda, lahko pa ga uporabimo tudi pri peki peciva, kot so kolači in kruh, ter zraven pečene zelenjave ali za cvrtje na nizki temperaturi.

Predavatelji na konferenci v Vatikanu so poudarili, da ima olivno olje osrednje mesto v sredozemski prehrani, ki zaradi svoje koristi za zdravje velja za enega najboljših načinov prehranjevanja na svetu. “Učenjaki so nam pojasnili, da 30 odstotkov sredozemske prehrane predstavlja olje in njegove koristi pri preprečevanju bolezni,” je na vatikanski konferenci pojasnil škof Marcelo Sánchez Sorondo.

Ko se osredinimo na pridelavo dobrega olivnega olja, ima to širok učinek, saj pomeni, da je treba temeljito premisliti, kako najbolje skrbeti za zemljo in kako pravilno predelati olje, da se ohranijo njegove hranilne snovi.

Poleg tega nas vabi, da premislimo o številnih kulturnih in svetih načinih uporabe olivnega olja za izboljšanje svojega življenja, bodisi v zakramentalnih trenutkih ali v naših domačih cerkvah – naših domovih, kjer kuhamo in jemo s tistimi, ki jih imamo radi, ter da to vse skupaj cenimo.

Ko boste naslednjič odprli steklenico olivnega olja (prepričajte se, da ste kupili kakovostnega), se zahvalite Bogu za snov, ki že skozi stoletja razodeva Njegovo dobroto.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
kulinarikazdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.