Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Medicinska sestra, ki paciente razvaja tudi ob svojih prostih dneh

Brooke Johns

braidingrnbrookie | Instagram | Fair Use

Theresa Civantos Barber - objavljeno 24/05/22

Zdravstvena nega ni zgolj služba, temveč poklic, in medicinska sestra Brooke je čudovit dokaz za to

Zdravstvena nega je poklic, ne zgolj služba, in medicinska sestra v Združenih državah Amerike je odkrila čudovit način, kako lahko svojim pacientom nudi ljubečo nego tudi takrat, ko ni dežurna.

Brooke Johns je medicinska sestra na urgentnem oddelku bolnišnice Southern Hills v Las Vegasu. Ob svojih prostih dnevih prihaja v bolnišnico, kjer pacientkam ureja pričeske in se z njimi pogovarja.

To preprosto opravilo krtačenja in spletanja las je močan trenutek medčloveške povezave. Johnsova je za pogovorno oddajo Good Morning America pojasnila:

“Zdi se mi, da je krtačenje las nekomu drugemu zelo dragocena stvar. Zelo sproščujoče je in ljudi poveže med seboj.”

View this post on Instagram

A post shared by Brooke Wilson Johns (@braidingrnbrookie)

Johnsova svoj poklic opravlja približno tri leta, prostovoljno delo pa je začela opravljati pred kakšnim letom dni. V tem času je poskrbela za pričeske več kot 100 pacientk.

Seveda nekatere pacientke težko razumejo, da jim pričeske ureja brezplačno, preprosto zato, ker je prijazna oseba. Za USA Today je povedala:

“Starejše gospe mi običajno ponudijo plačilo. Pa jim pravim: ‘Ne, ne, ne, nisem zato tukaj.’ To ni poslovna dejavnost. To je del zdravljenja.”

Naš čas in pozornost sta pogosto najvelikodušnejši stvari, ki ju lahko nekomu podarimo. Zgodba medicinske sestre Johnsove je čudovit dokaz, kakšno razliko lahko dosežejo tovrstna darila. Brooke je zgled, kako naj služimo bližnjim in jih ljubimo tudi v najobičajnejših trenutkih vsakdanjega življenja.

Njena zgodba opozarja tudi na pomen poklica medicinske sestre. Papež Frančišek je v svojih nagovorih že večkrat omenil poklic zdravstvenih delavcev:

Danes molimo za zdravstvene delavce, medicinske sestre in brate na delovnem mestu, ki je več kot zgolj služba. To je poklic, predanost delu. Naj jih Gospod blagoslovi. V obdobju epidemije so bili zgled junaštva, nekateri so celo darovali svoje življenje. Molimo za medicinske sestre in brate.

Zdravstvena nega je resnično “poklic, predanost”. Zdravstveni delavci opravijo številna tiha junaška dejanja, ki so očem skrita in jih vidi ali zanje izve malo ljudi.

Kot toliko drugih medicinskih sester je tudi Johnsova junaška in sočutna. Kaže nam, kako tudi najbolj preprosta dejanja lahko korenito spremenijo življenje drugih ljudi.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
bolezendobrodelnostprostovoljstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.