Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Edinstveni Ritem srca 2022 – pod jasnim nebom in zvezdami

RITEM SRCA 2022

ROK MIHEVC | RADIO OGNJIŠČE

Lojze Grčman - objavljeno 24/05/22

Festival sodobne krščanske glasbe je prvič potekal zunaj

Ritem srca je množica obiskovalcev – bilo jih je kakih tisoč – lahko izmerila že devetnajstič. Tokrat je festival sodobne krščanske glasbe, ki ga pripravlja Radio Ognjišče, prvič potekal na prostem, v atriju med stavbama Škofijske klasične gimnazije in Osnovne šole Alojzija Šuštarja. Nastopilo je osem izvajalcev, in sicer …


SPES, Franci Rotar, Svetnik, Brigita Pintar, Neža in Damjan Pančur, Nika Pirnat,Urška Šutar ter Matej Šoklič.


Tadej Vindiš, potem ko so se ugasnile odrske luči

Jan Gerl o Ritmu srca 2022

“Dodaten ‘plus’ za dogodek je bil, da je bil prvič zunaj; zame je bil poseben tudi v tem, da se imel malo prste vmes pri izbiri festivalskih pesmi. Užival sem, bilo je super. Morda so ljudje malce več časa potrebovali za to, da so se privadili na stoječi del. Če bo prihodnjič spet tako, jim bo že bližje,” je po koncu festivala povedal Jan Gerl, klaviaturist spremljevalnega benda Proper.

“Precej dobro smo ‘stempirani’, koliko vaj potrebujemo, da smo ravno prav živčni in ravno dovolj znamo.” Kako in koliko? “Na zadnji vaji se vedno zgodi moment, ko se vprašam, ali bomo sploh zvozili koncert. A vemo, da ga bomo in bo dobro. 🙂 Po treh ali štirih vajah banda pesem najbolje zveni. Večino pesmi smo odigrali tolikokrat, kakšno pa tudi večkrat.”
Z vsakim izvajalcem se spremljevalna skupina dobi po enkrat, seveda pa vadi tudi sama. Najmanj dve ali tri vaje.

Ujemite ritem Ritma srca s pomočjo naših tvitov:

Kaj pravijo organizatorji?

“Raznolikost tovrstne glasbe se je pokazala tudi na festivalu, že samo 8 novih pesmi je stilsko precej različnih in bi jih težko dal v en koš, vse pa seveda nosijo duhovno sporočilo,” je pojasnil glavni organizator Andrej Jerman, sicer tehnik in grafični oblikovalec na Radiu Ognjišče: “Očitno ljudje, ki pridejo na festival, to glasbo vzamejo za svojo, nekatere že skoraj ponarodele pesmi so ljudem pri srcu in se takoj čutijo nagovorjene.”

O začetkih in zgodovini Ritma srca

Zgodovina festivala sega v leto 2002, znan je postal pod imenom Ritem duha. Nato je skozi leta doživljal različne modifikacije. V zadnjih dveh desetletjih ni bil izpeljan le dvakrat, in sicer leta 2013 ter lani, ko ga je “odnesla” korona. Leta 2020 je Ritem duha doživel spletno izvedbo v podobi radijske oddaje.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.