Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Po preizkušnji raka: “Bog mi je dal priložnost, da še lahko živim”

SK_Reflektor_EP_11_05052022_Z_Vero_skozi_raka_0021.jpg

Siniša Kanižaj | Oddaja Reflektor

Helena Rozman - objavljeno 18/05/22

V tokratni oddaji Reflektor smo bili v studiu kar trije, ki smo zboleli za rakom. Nismo želeli poudarjati le načinov zdravljenja, ampak smo se dotaknili tega, kako smo šli skozi naše zgodbe z vero

Mojca Erzar se je soočila z rakom dojke, Ambrož Kregarje kar dvakrat prebolel raka bezgavk in jaz raka dojke in črevesja. Vsi smo v času zdravljenja prejemali tudi kemoterapije, trenutno smo vsi zdravi.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Soočenje s smrtjo

Res ni prijetno, ko izveš za takšno diagnozo, prvič se resno zavedaš smrti, da lahko umreš tudi mlad.

Ambrož, ki v zvezi s smrtjo ni veliko razmišljal, se je oprl na statistiko, da bo tudi on med večino tistih, ki ozdravijo. Ko pa se mu je rak na bezgavkah ponovil, se je zavedal velike možnosti smrti, vendar je zaupal v Boga, da bo vse dobro.

Zanimivo je bilo, ker smo vsi imeli tudi izkušnjo, kako nas imajo ljudje radi in nas ne želijo izgubiti, zato se sedaj tudi veliko bolj zavedamo, kako je pomembno, da si povemo, da si nekaj pomenimo, se cenimo in imamo radi. Mojca je odlično povzela: “Čutila sem, kako mi Bog prek ljudi kaže svojo veličastno ljubezen.”

Rast z Bogom

Ambrož je pripovedoval, kako se mu je kot mlademu mudilo živeti in je Bogu postavil pogoj, da bo verjel Vanj, če uredi, da bo čim hitreje prišel iz bolnice. In ker je res bil doma hitreje, kot so mu rekli zdravniki, je to pot lahko še bolj nadaljeval z Gospodom.

“Vsekakor mi je Bog dal priložnost, da še vedno lahko živim,” pravi Ambrož in nadaljuje z zgodbo, kako Bog hodi z nami in nas nosi: “Ko je najhuje, so v pesku le ene stopinje, saj te je Gospod nosil na ramenih.”

Mojci je Bog spregovoril tudi prek Pisma Rimljanom 7,19: “Ne delam namreč dobrega, ki ga hočem, marveč delam zlo, ki ga nočem.” Prek tega je nehala kriviti sebe za grehe in jih bolj prepoznavala ter si še bolj želela uresničevati Božjo voljo, se učiti, kaj želi Gospod. Poglobila je odnos z Njim: “Želim si graditi tesen odnos z Gospodom in ga spoznavati še naprej, ker vem, da to velja za večnost.”

Tudi Ambrož ob pogledu nazaj vidi, da je te mreže nastavil Bog in da morda preveč mislimo, da so v veri le čustva, on pa se kot fizik opira na racionalno, zato bere knjige. In tako je videl, da je teh prepričljivih dokazov še več. Dobro sklene: “To so bile samo neke stopničke, ki te peljejo v pravi odnos z Njim.”

Oddaja Reflektor

Reflektor je pogovorna oddaja, ki jo na YouTube kanalu Družina media lahko spremljate vsako drugo sredo ob 20.00. Posveča se družbenim in duhovnim vprašanjem ter tematikam življenjskega sloga. Na Facebooku in Instagramu pa vas čakata tudi zakulisje ustvarjanja in predstavitev voditeljev. Vabljeni k ogledu in komentiranju!

Poglejte si celoten pogovor v oddaji Reflektor z naslovom Z vero skozi raka.

Tags:
bolezenOddaja Reflektorrak
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.