Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Vas imajo za preveč občutljivo osebo? To je lahko vaša prednost

shutterstock_295226960.jpg

Rasstock | Shutterstock

Silvia Lucchetti - objavljeno 17/05/22

Preobčutljivost, ki je nekoč veljala za neugoden vidik osebnosti, zdaj izpostavljajo kot prednost

Nedavne študije kažejo, da ima petina ljudi značilnosti, zaradi katerih jih dojemajo kot preobčutljive. Izraz preobčutljiva oseba ima negativno konotacijo, saj je povezan z negativnimi lastnostmi, kot so sramežljivost, introvertiranost, krhkost in zadržanost.

Drugačno delovanje možganov

Elaine Aron, ameriška psihologinja in raziskovalka, je utrla pot k boljšemu razumevanju tega stanja in prišla do sklepa, da občutljivosti ni mogoče šteti niti za anomalijo niti za bolezensko stanje.

Zelo občutljiva oseba ima drugačno delovanje možganov kot drugi ljudje, kar temelji tako na začetnem genetskem stanju kot na določeni vrsti poznejše vzgoje in izobraževanja. Pravzaprav so ti posamezniki zaradi genetske konfiguracije dovzetni na vplive okolja, zlasti v občutljivem otroškem obdobju.

Lastnosti

Za opis nevrobioloških in psihovedenjskih značilnosti je znanstvenica oblikovala akronim DOES, katerega črke pomenijo začetnice Depth (globina), Overstimulation (previsoka stimulacija), Emphasis (empatija), Subtlety (subtilnost).

  • Globoka oseba: Zelo občutljiva oseba je “globoka” oseba, ker vse opazuje, razmišlja, vzpostavlja obsežne povezave s preteklostjo in intenzivno predeluje vsak dogodek, ki temelji na bolj analitični obdelavi informacij s podkortikalnimi možganskimi centri, kot je insula (specifično področje možganov).
  • Preveč stimulirana: Oseba je “prestimulirana”, saj jo breme povečane pozornosti, ki jo posveča vsaki podrobnosti, najprej utrudi, zaradi česar se izogiba stresnim odnosom. S tem tvega, da bo postala oseba, ki ima težave v odnosu z drugimi, saj jo velikokrat utrudi druženje z drugimi.
  • Empatičnost: Gre tudi za izjemno empatično osebo zaradi večje aktivnosti zrcalnih nevronov. Posameznik je izjemno pozoren na zunanje dražljaje (svetlobo, barvo, vonjave, hrup) in na notranje doživljanje osebnih in izkušenj drugih ljudi. Temelji na “dovzetnosti”, ki je povezana s sodbami, izraženimi o njej v otroštvu.

Prednosti in slabosti preobčutljivosti

Zdi se, da je to večjo občutljivost mogoče pripisati povečanemu delovanju amigdale, področju v središču možganov, ki predstavlja “osrednjo enoto čustev”.

  • Zaradi preobčutljivosti vse doživljajo intenzivno. Živijo tako intenzivno, da jih lahko hitro preplavijo ne le žalost, jeza in strah, ampak tudi veselje. Preobčutljivost ima zato prednosti in slabosti.
  • Več empatije in globine. Zelo občutljive osebe se poglobijo v samo bistvo težav, zato probleme rešujejo do potankosti. Močna empatija jim omogoča, da dojamejo pomembne nianse, ki so prisotne v družbenih odnosih, iz zmožnosti dojemanja pozitivnih vidikov izkušenj pa lahko črpajo pomembne lekcije za nadaljevanje življenja.
  • Občutljivost in občutek utrujenosti. Glavni neugodni vidiki se nanašajo na dovzetnost, utrujenost zaradi pretirane stimulacije s potrebo po daljšem okrevanju, občutek preobremenjenosti z zunanjim okoljem in z odnosi zaradi slabe sposobnosti uravnavanja empatije. To pojasnjuje, zakaj so posamezniki prikrajšani v današnjem svetu, ki ne ceni občutljivosti in namesto tega krepi agresivno konkurenco, hitrost in posledično tudi površnost.

Usmerite pozornost

Kako lahko preobčutljivi ljudje dosežejo spokojnost in stabilnost? Z vidika psihičnega zdravja se je treba naučiti prepoznavati pritisk čustev, si ne lastiti negativnih sodb, ki jih drugi zaznavajo o vas, usmerjati pozornost stran od nenehnega premlevanja podrobnosti.

Postavite natančne meje

Prav tako postavljajte natančne meje do sebe in drugih, bodite pozorni na slabe in intenzivne misli, ki kradejo vaš čas in energijo, ki bi jo lahko koristneje porabili.

Ne nazadnje pa je najpomembnejše sporočilo: ne pozabite biti edinstveni in biti ponosni na sposobnost, da dojamete in cenite tiste točke našega obstoja, ki jih drugi bodisi ne opazijo bodisi hitro zanemarijo, vi pa ste jih zaradi večje občutljivosti sposobni zaznati in videti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.