Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj mu pravijo urugvajski Carlo Acutis, čeprav je živel davno pred njim?

URUGUAY

icm.org.uy

Aliénor Goudet - objavljeno 03/05/22

Walter Chango, Bogu vdan že od malih nog, je skozi vse življenje delil Kristusovo ljubezen

Nekega hladnega novembrskega jutra leta 1938 je v Urugvaju, v urah, ko sonce še ni ogrelo ulic Montevidea, mladi Walter Chango že zdavnaj vstal.

S sijočim nasmehom je potrkal na vrata vseh, ki jih je poznal, ter jim ponudil kopijo logotipa za prihajajoči evharistični kongres. Prerisal ga je z lastnimi rokami. Želel si je, da bi logotip obesili na vsa vrata in da bi tako vsi bili združeni za ta veliki dogodek. Njegovo srce je bilo že od razglasitve kongresa polno veselja. Kakšna priložnost je živeti ta trenutek!

Mali promotor evharistije

Walter je bil že od otroštva predan molitvi. Vsak dan je molil rožni venec in pripovedoval o Jezusu, kadar je le imel priložnost. In kakšno veselje je občutil na dan svojega prvega svetega obhajila leta 1931!

Molitev in udeleževanje pri sveti maši pa Walterju ni bilo dovolj. Čutil se je dolžnega deliti veselje, ki ga je občutil ob evharistiji. Tudi otroci njegovih let so ga pozorno poslušali. Ko se je nekega dne eden od njegovih sošolcev bahal, da že dolgo ni bil pri sveti spovedi, ga je mladi Walter hitro podučil o pomembnosti zakramentov.

Daleč od zakramentov se naša duša izgublja in umira, je tedaj dejal, in obhajilo je življenje duše. To je popoln način, da se v celoti predate Bogu in ga sprejmete. Brez tega se ne moremo izpopolniti. Bog prek obhajila dovoljuje nevrednim, da se mu za vedno pridružijo.

WEB3-WALTER-CHANGO-SIERVO-URUGUAY-PD.jpg

Kratko, skromno in polno življenje

Walter je imel svoje poslanstvo. Razumel je, da mora kot kristjan ohranjati svet boljši. Ne le kot vzoren in nadarjen učenec. V prostem času je obiskoval revne in bolnike. Revnim otrokom v svoji soseski je delil sadje in igrače. Pravil je, da njegovo poslanstvo zahteva skrb za najmanjše. 

Ni dovolj, da sem dober, je pravil. Tudi druge moram narediti boljše. Nimamo pravice biti povprečni.

Glede na njegovo navdušenje in radodarnost so bili ljudje okoli njega prepričani, da bo nekega dne postal duhovnik. Walter pa je bil prepričan, da je bilo njegovo poslanstvo pričevati in evangelizirati kot laik. 

Dočakal ni niti 20 let

Žal je Walter zbolel za tuberkulozo. Preden je umrl, je prosil mamo, naj ga ob odhodu zasipa z vrtnicami. Med pogrebnim obredom se je po okolici razširil sladek vonj. Govori se, da so vrtnice tedaj zacvetele kar trikrat.

Walter Chango (rojen 1921) je umrl 18. novembra 1939. Za Božjega služabnika je bil razglašen 3. novembra 2001. V svojem kratkem življenju se nikoli ni nehal dotikati src in oznanjati svoje ljubezni do Kristusa.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredilaVeronika Snoj.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.