Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Kaj lahko letos izberete za šmarnično branje

shutterstock_1391423669.jpg

Ira Shpiller | Shutterstock

Aleteia Slovenija - objavljeno 30/04/22

Katere šmarnice boste izbrali?

Začenja se maj, Marijin mesec, v katerem vsako leto v cerkvah ali pa v domačem krogu prebiramo šmarnična razmišljanja. Šmarnice nas vabijo, da poglobimo svoje zaupanje v Marijo. Letošnje bodo še toliko bolj posebne, saj se jih lahko po dveh letih v neokrnjeni obliki spet udeležimo v domači cerkvi.

Ker so šmarnice še vedno ena najbolj priljubljenih ljudskih pobožnosti na Slovenskem, smo za vas izbrali nekaj predlogov šmarničnega branja.

Slovenski katehetski urad

Tudi letos je Slovenski katehetski urad skupaj s Celjsko Mohorjevo družbo pripravil šmarnice posebej za otroke in odrasle.

Šmarnice za otroke Marija ima rada vse otroke avtorice Špele Pahor v živahnih dialogih in pismih z vseh koncev sveta predstavijo življenje otrok v misijonih. Seznanijo nas s poslanstvom misijonarjev in nas hkrati vabijo, da bi prepoznali, kako nas “Bog res kliče tudi po ljudeh in vsakdanjih dogodkih”. In vse to z namenom, da naše “življenje postane dar za Boga”. Otroci bodo vsak dan dobili tudi nalogo, skozi cel mesec pa bodo sestavljali družabno igro, ki spodbuja pogovor o misijonih.

Šmarnice za odrasle Marija ima mnogo oblek avtorja p. Branka Petauerja vabijo na romanje v različna romarska svetišča, kjer se srečujemo z raznolikimi upodobitvami Božje Matere. Nekatere so povezane s posebnimi dogodki ali zgodovino kraja, druge z ljubeznijo in hvaležnostjo molivcev, ki so z ustvarjanjem čudovitih Marijinih podob in pesmi izrazili svojo vdanost nebeški Kraljici.

Založba Salve

“Nekoč sta živela dva velikana in imela sta še večjo mamico.” Tako se začnejo letošnje šmarnice, ki so jih za otroke pripravili pri založbi Salve. Knjiga Dva velikana in še večja mamica avtorice Tadeje Roblek bo skozi ves mesec predstavljala dva svetnika, ki sta živela v različnih obdobjih, a sta med seboj zelo povezana. To sta sv. Frančišek Saleški in don Bosko.

Župnija Nazarje

V župniji Nazarje so za otroke zadnje triade osnovne šole v šmarnično branje oblikovali mladinski roman Bela kot mleko, rdeča kot kri. Najdete ga lahko tukaj.

Tags:
branjeMarija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.