Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Pravoslavna velika noč na Cipru – od velikega kresa do “kisle juhe”

IMG_4248.jpg

Fotografija je last Primoža Lorbka.

Aleteia Slovenija - objavljeno 25/04/22

Velika noč v pravoslavju. Doživeli smo jo od blizu

Avtor besedila in fotografij je Primož Lorbek, kaplan na Hajdini in upravitelj univerzitetne župnije v Mariboru.


Praznovanje pravoslavne velike noči, kot smo jo z mladimi doživeli ob obisku v ciprskem mestu Parlamini, je resnično slovesno in povezano z različnimi običaji. Prav zanimiva tradicija je, kako se družine, starejši in mladi odpravijo na večerno liturgijo na veliko soboto.

Pred cerkvijo pripravijo veliki kres, kjer simbolično zažgejo Jezusovega izdajalca Judo. Natanko ob polnoči je nato duhovnik zapel slovesno hvalnico Christos Anesti – Kristus jevstal, ob tem so se znova oglasili zvonovi, ljudje so pripravili ognjemete in tako se je začelo slovesno praznovanje Kristusovega vstajenja.

Po večerni/nočni liturgiji velike sobote pa se družine srečajo s svojimi sorodniki po domovih, kjer pojedo tradicionalno juho iz piščančjega mesa, jajc in limone. V Sloveniji bi tej jedi lahko rekli kisla juha.

Slovesne liturgije se je udeležilo tudi veliko mladih, vendar so nam domačini dejali, da se tudi tudi pri njih že opaža upad mladih, ki se udeležujejo liturgij. V splošnem se opaža tudi upad mladih v življenju cerkve.

V nedeljo zjutraj se nato ljudje udeležijo hvalnic, ki ji pravijo Agafova služba/liturgija. Vendar se to razlikuje glede na posamezno cerkev. Večina družin preživi dan skupaj in praznuje do poznih ur dneva.

Še nekaj zanimivosti o velikonočnih običajih v pravoslavju

Priprava na praznovanje velike noči v grški pravoslavni cerkvi se začne v petek pred cvetno nedeljo. Tako kot katoličani imajo tudi v grški pravoslavni cerkvi štiridesetdnevni post, vendar naj bi se po stari tradiciji v velikem tednu odločili za bolj “strog” post, da bi se lahko v premišljevanju o Jezusovem trpljenju še tesneje povezali s Kristusom.

Na veliki petek se kakor katoličani tudi pravoslavni kristjani spominjajo Kristusovega trpljenja in smrti na križu. Med popoldansko liturgijo Jezusa snamejo s križa in ga položijo v grob – epitafio. Med večernim bogoslužjem objokujejo njegovo smrt, medtem berejo biblijske odlomke in pojejo hvalnice.

Procesija z Jezusovim grobom

Zvečer duhovnik in tisti, ki opravljajo Božjo službo pri oltarju, naredijo procesijo okoli cerkve. V mnogih cerkvah tako oblikujejo procesijo z Jezusovim grobom (epitafio) po soseski oziroma ulicah mesta.

Na veliko soboto grški pravoslavni kristjani žalujejo zaradi Kristusove smrti na križu, čez dan je zato v spomin na Jezusovo smrt več obredov. Najpomembnejši pa je zvečer, ki smo se ga na Cipru udeležili tudi mi in je opisan zgoraj. Obredi se pričnejo običajno ob deseti uri zvečer, ko duhovniki in ljudstvo pojejo hvalnice.

Nekaj minut pred polnočjo končajo petje, ugasnejo luči in tako smo v tišini pričakali slovesno Kristusovo vstajenje, nato pa smo se s prižganimi svečkami v procesiji odpravili na trg pred cerkvijo, kjer so v soju sveč peli tradicionalno himno Christos Anesti – Kristus je vstal.

Tags:
velika noč
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.