Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

5 nasvetov, kako posnemati Marijo

WEB2-AM241220-ITALY-VIRUS-HEALTH-CHRISTMAS-Antoine-Mekary-ALETEIA-AM_3859.jpg

Antoine Mekary | ALETEIA

Aleteia Poljska - objavljeno 24/04/22

Kako se zgledovati po Kristusovi materi?

Ko naše oko preplavi sončna svetloba, se zjasni. V Marijinih očeh je tako prebivala božja luč, ki je prečistila njenega duha, oplemenitila njene misli, razsvetlila njen um. Brezmadežna se lahko primerja z velikim očesom, ki sije, prežeta z božjo lučjo, ker v njej biva božji Sin.

To je velika življenjska skrivnost: videti svet skozi Marijine oči. Svoj odnos do Gospe bi morali očistiti pobožnosti in sentimentalnosti ter namesto tega do nje povečati našo osebno ljubezen. Od nje se učimo vere preprostih ljudi in pokorščine junakov.

1Skupaj z njo sledite Jezusu

Nekateri ljudje jo iščejo v nebesih za velike čudeže, razodetja, sporočila in posebne učinke, medtem ko Marija v resnici vsak dan dela čudeže tukaj, na zemlji. Prav ona skriva Besedo življenja v svojem trebuhu in posluša Njegovo Besedo, da bi prepoznala in izpolnila Božjo voljo.

Duhovno življenje je pravo posnemanje Marijinega življenja, v nenehnem iskanju Božje volje in v sledenju njenemu Sinu. Včasih nam je všeč “ognjemet” vere, vendar bi morali v resnici preučevati vprašanja življenja in duha. Marija se niti za trenutek ne ustavi, ne da bi zaščitila svoje otroke, poskrbela zanje in jih osvobodila vseh nevarnosti, ki prežijo na tej zemlji.

2Nanjo se obrnite v težavah

Včasih je težko začutiti Marijino navzočnost. Do nje morate najti svojo pot, ne samo v svetiščih, ampak tudi v vsakdanu. Včasih se počutimo utrujeni in se ne moremo dvigniti iz trpljenja – kaj lahko potem storimo? Obrnite se k Mariji, Materi poraženih in dvomljivcev, Materi upanja in tolažbe. Z Marijo življenje pridobiva zagon: daje nam nove oči, čist um in srce, prenovljeno z močjo Svetega Duha.

3Posnemajte jo v krepostih

Vsak dan se premaknimo od preprostega češčenja Marije k temu, da jo resnično vzljubimo. Prinesimo ji rožo, prižgimo svečo, molimo rožni venec, poromajmo v katerega od Marijinih romarskih svetišč.

Vendar to ni dovolj. Trudite se posnemati njene kreposti, in sicer: tišino, sposobnost poslušanja, pozornost, skrb, nežnost, prenašanje trpljenja z vero, potrpežljivost v stiskah, mir v srcu in sočutje do vseh.

4Bodite aktivni kot ona

Marija je zelo praktična: na poroki v Kani ni rekla, da manjkajo kadilo, rože ali oltarna tkanina: pomislila je na vino. V tem je odmev ljudske modrosti: “Miza brez vina je kakor zemlja brez sonca.”

Božja Mati je negibna in pasivna le na figurah, ki stojijo v cerkvah, a prava mati se nikoli ne ustavi zaradi svojih otrok, še posebej najbolj osamljenih in zapuščenih. Marija nenehno širi svoj plašč, da bi lahko zaščitila svoje otroke. Pater Pij je rekel, da je pod Marijino podobo treba reči: “Pozdravljena, Marija. Pozdravi Jezusa!”

5Ostanite tiho

Marijina primarna vrlina je tišina. Pravi vir te kreposti je njeno brezmadežno spočetje, ta Božji privilegij.

Poleg slike Marije, ki razvezuje vozle, ki jo papež Frančišek hrani v domu svete Marte, kjer obeduje, ima sveti oče tudi ikono Gospe Tišine. Ta ikona je v Apostolski palači, tik ob dvigalu, ki ga vsak dan uporablja papež Frančišek. Papež se pogosto ustavi pred to ikono, da bi pred njo molil. “Ne govori slabo o drugih,” je sporočilo tišine in usmiljenja.

Vsak človek je dar, umetniško delo, ki ga je ustvaril Bog. Tisti, ki slabo govorijo o drugih ljudeh, pogosto ne vedo, o čem govorijo, in sodijo brez potrebnega znanja. V tem pogledu je tišina prostor za prekinitev sodbe, prostor za pogled na druge skozi Božje oči.

Gospa Tišine je protistrup za zunanje, predvsem pa za notranje blebetanje. V nas je “mali pekel misli”, ki zbledi le z močjo molitve in milosti. Da bi utišali ta notranji nemir in tesnobo, se moramo prepustiti Mariji.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
Marija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.