Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Fotografije, ob katerih se vam pocedijo sline. “V vsako dam sebe”

mojca klepec hrana

Fotografija je last Mojca Klepec

Lojze Grčman - objavljeno 05/04/22

Ko delo na kmetiji in kulinarično ustvarjanje prerasteta v strast do fotografiranja

Predstavljamo fotografije Mojce Klepec, ki prihaja iz Bele krajine. Ustvarjanje in objavljanje receptov za domačo kmetijo Klepec je že kmalu preraslo v pravo strast do fotografiranja hrane.

“S fotografijami izrazim sebe. Na nek način ujamem trenutek, ki ga je sicer težko ujeti. Želim, da gledalec ob pogledu na fotografijo občuti, kakor da bi imel jed pred sabo, njen vonj, okus, in občuti tisto zadovoljstvo, kadar nam jed res tekne. V dvodimezionalno fotografijo želim ujeti široko paleto občutij in emocij, ki jih doživimo ob uživanju hrane,” je povedala ob odprtju svoje razstave v galeriji Družina, kjer si lahko ogledate na desetine njenih stvaritev. Za lažjo predstavo pa poklikajte po tej seriji fotografij.

Doma se ne pritožujejo, če peče “le” za fotografiranje

Največkrat jedi za fotografiranje pripravi sama, včasih jo s pečenimi domačimi dobrotami preseneti njena mama, taščo pa pohvali, da goji najlepše paradižnike. Tudi zanje je seveda rezervirano mesto pred objektivom. 

“Pri lepi fotografiji gre za to, da ujameš svetlobo na način, da ta gledalca zapelje v fotografijo. To velja tako pri fotografiranju kave ali potice ali pa ko fotografiram na primer kaj velikonočnega. Fotografiram tako, da gledalčev pogled usmerim točno na tisto točko fotografije, kjer je glavna zvezda fotografije. Velikokrat pa pečem samo zato, da lahko izdelek fotografiram. Seveda se doma nihče ne pritožuje,” se je nasmejala Mojca, ki je tudi žena in mama treh otrok.

Ob kmetiji in družini ter fotografiranju dolgčasa gotovo ne pozna: “Dinamično je, ampak ob podpori moža in širše družine se vse da.” Za svojo fotografijo družinskega zajtrka je bila leta 2020 izbrana med finalisti tekmovanja Pink Lady Food Photography.  

Pomladni večer z revijo Praznična in odprtje razstave Mojce Klepec:

Tags:
hrana
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.