Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ta priljubljeni konjiček je najboljši način, da si dejansko malce odpočijete

hiker-846094_1920

© Free-Photos

Theresa Civantos Barber - objavljeno 02/04/22

Gozdni sprehod s prijatelji vključuje tri najbolj krepčilne prostočasne dejavnosti, ki se jih lahko lotite

Ali imate kdaj težave s predstavami o nedeljskem počitku? Naša vera nam narekuje, da “posvečujemo Gospodov dan” s češčenjem in krepčilnim počitkom, vendar je včasih težko natančno vedeti, kaj počitek sploh pomeni.

Nedeljski počitek so si ljudje skozi različna obdobja predstavljali na številne načine. Morda smo kdaj slišali stare starše, kako se v njihovih časih ob nedeljah niso smeli ukvarjati s športom ali jesti v restavracijah.

Danes je povsem običajno, da te stvari počnemo tudi ob nedeljah. Še vedno pa naj bi bila nedelja dan počitka. Kako torej v današnjem svetu dejansko izgleda nedeljski počitek?

Predstave o počitku se morda lotevamo na napačen način. Dejavnosti, ki se na prvi pogled zdijo sproščujoče, nam v resnici lahko včasih povzročijo še več stresa. Če več ur ležimo na kavču in gledamo televizijo ali brskamo po družabnih omrežjih, se morda zdi, da počivamo, toda pozneje smo zaradi tega še bolj nemirni in raztreseni.

Pred kratkim sem prebrala, kaj dejansko pomeni počivati, in zapis se mi je zdel izredno smiseln. Naj vam predstavim odlomek tega zapisa:

… Počitek je fiziološko stanje, med katerim se naša prirojena odzivnost na stres, naše simpatično živčevje, umiri in sprosti. Srčni utrip in krvni tlak se znižata, temu običajno sledijo ramena. Z duševnega vidika je počitek premik od namernega in napornega premišljevanja … v bolj pasivno stanje, ki ga včasih zaznamujejo tavajoče misli ali popoln odklop.

Za vsako resnično sproščujočo dejavnost potrebujemo nekaj osnovnih sestavin: ne smemo izvajati samonadzora … Ne smemo zavestno premišljevati o svojem delu ali drugih težavah, ki nas bremenijo … Ne smemo prekinjati svoje sposobnosti, da utonemo v spanec, ki je navsezadnje najvišja oblika počitka.

WORK MAN RELAX
Preberite še:Zapovedani počitek

Morda vam te besede zvenijo znano, če ste kdaj brali knjigo avtorja Josefa Pieperja z naslovom Leisure: The Basis of Culture (Prosti čas: osnove kulture, op. prev.). Pieper nas v njej spodbuja, naj svoj prosti čas preživljamo na nameren, premišljujoč način.

Tovrstno preživljanje prostega časa je resnično poživljajoče ter nas s prenovljeno energijo in žarom vrača k našemu delu. Še pomembneje pa je, da nam pomaga uživati življenje in sodelovati v mirnem počitku, ki ga Bog želi za nas.

Kot se je izkazalo, je zelo pogost in priljubljen konjiček ena najboljših stvari, ki jih lahko storite za resnični počitek. Združuje namreč več prostočasnih dejavnosti v eno. Najboljše pri tem pa je, da je zelo zabaven!

Bo kdo ugibal? Odgovor vas bo morda presenetil – gozdni sprehod s prijatelji.

Kakšno zvezo ima skupinski pohod s počitkom, se morda sprašujete? Vendar je povsem smiselno, če upoštevate, da gozdni sprehod s prijatelji vključuje tri najbolj krepčilne prostočasne dejavnosti.

1PREŽIVLJANJE ČASA S PRIJATELJI

Ena najboljših oblik počitka je preživljanje časa s prijatelji. Družabno povezovanje med ljudmi naše telo dejansko sprosti in umiri.

2uživanje v naravi

Med najboljšimi načini sprostitve je tudi povezovanje z naravo, tako da celo zdravniki predpisujejo “gozdno kopel” v prid telesnega in duševnega zdravja bolnikov.

3sprehod

Res je, da je hoja oblika vadbe z majhnim učinkom, toda pomembneje je, da je to resnično pomirjujoča dejavnost, ki nam povrne moči. Raziskave kažejo, da izboljšuje ustvarjalno razmišljanje in pozitivno vpliva na vse, od ravni energije do našega razpoloženja in kakovosti spanca.

Odličen način za pravi nedeljski počitek je torej skupinski pohod (ali gozdni sprehod s prijatelji, če vam izraz skupinski pohod zveni preveč utrudljivo).

Minulo nedeljo popoldne sem ga preizkusila tudi sama. Z možem in otroki smo se skupaj z družinskimi prijatelji odpeljali v bližnji gozdni rezervat, kjer smo se sprehajali in malce raziskovali. Bilo je vredno: po našem druženju smo se vsi počutili kot prenovljeni! Tudi otroci so občutili podobno. Eden od otrok je pred spanjem pripomnil: “Ali ni bila to najboljša nedelja doslej?”

Nedeljski popoldanski pohodi bodo v naši družini postali redna navada. Upam, da se nam boste z družino in prijatelji pridružili in uživali v tej krepčilni dejavnosti na prostem!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
družinaprijateljstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.