Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Trije znani ljudje, ki so bili priča izjemnim čudežem Patra Pija

shutterstock_2008287227.jpg

KYNA STUDIO | Shutterstock

Aleteia Poljska - objavljeno 31/03/22

Patra Pija pozna ves svet. Številni čudeži po njegovi priprošnji potrjujejo njegovo svetost in podporo vernikom. Italijanski novinar Robert Allegri je zbral le majhen del pričevanj ljudi, ki so bili po priprošnji deležni njegove milosti

Sveti Pij iz Pietrelcine. Svetnik, o katerem sem poslušal zgodbe od malih nog. Ljudje so hodili k njemu s prošnjo za milost, za ozdravitev, on pa je – kot oče, ki pomirja otroka – govoril: “Ne skrbi, jaz sem s teboj.”

In to ne zgolj za čas njegovega življenja. Kolikokrat je dal čutiti svojo prisotnost po svoji smrti! Zgodila so se številna ozdravljenja in spreobrnjenja in zdelo se je, da je pater Pij ponavljal: “Tukaj sem!” Sam je tudi rekel: “Ne bom šel v raj, dokler se mi ne pridruži zadnji od mojih otrok.” To je obljuba nekoga, ki bdi, ščiti, nam stoji ob strani in nas podpira.

Pomislil sem, da bi ga poskušal najti prek zgodb tistih, ki so se ob priprošnji znašli v središču “nemogočega” dogodka, ki ostajajo z racionalnega in znanstvenega vidika nepojasnjeni.


Otrok, ne skrbi!

Gennaro Contaldo je Italijan in eden najbolj znanih kuharjev na svetu. Od leta 1969 živi v Londonu; v Angliji je zvezda. Vodi priljubljene televizijske oddaje, napisal je knjižne kuharske uspešnice in ima priznani kuharski kanal na YouTubu.

Gennaro je kuhal za slavne, kot so princesa Diana, princ Charles, Robert De Niro, Madonna in Pavarotti. Bil je učitelj in mentor Jamieju Oliverju, slavnemu angleškemu kuharju. Je tudi velik častilec patra Pija, od katerega je prejel milost kot otrok.

“Moja zgodba s patrom Pijem se je začela, ko sem bil star šest let. Kot otrok sem bil pogosto bolan. Sam se tega res ne spomnim, bila sem premajhen, a mi je sestra povedala, da sem kot otrok zbolel za hudim nefritisom. Moji starši so bili zelo zaskrbljeni; obrnili so se na številne zdravnike, a brez uspeha.

Končno se je mama odločila, da me odpelje v San Giovanni Rotondo k patru Piju. Po maši mi je mama namignila, naj tečem v zakristijo, kamor je tisti trenutek odšel pater Pij. Nisem vedel, kdo je, vendar sem poslušal mamo, delal, kar mi je naročila. Tako sem hodil ob strani tega starca, rahlo sklonjenega, z belo brado.

Sploh me ni gledal, jaz pa sem pozorno strmel vanj. Ne vem, kaj sem mu povedal, verjetno nekaj o svojem zdravju, kar mi je rekla mama. Pater Pij je odgovoril: ‘Otrok, ne skrbi!’ Od takrat naprej nisem več zbolel in nefritis je popolnoma izginil.

Pozneje sem odšel v London in si ustvaril kariero. Pri tem sem vedno čutil patra Pija ob svoji strani, kot takrat, ko sem hodil ob njem v zakristijo. Čutim, da mi pomaga pri mojih vsakodnevnih odločitvah, in ko delam napake, se mi zdi, da slišim njegov glas, ki me graja: ‘Hej, fant, kaj počneš?’

Vedno sem čutil globoko naklonjenost do patra Pija in sem se po svojih najboljših močeh trudil širiti glas o njem. Praktično vsakomur, ki ga srečam, povem o njem in jim dajem podobice z njegovo podobo. Vedno jih vtaknem v žep Jamieju Oliverju. Ko jih najde v svoji jakni, me pokliče in v smehu reče: Nekaj ​​tvojega sem našel v žepu … On že vse ve o patru Piju, saj mu ves čas govorim o njem.”



Očetu so bili šteti dnevi

90-letni duhovnik Marciano Morra daje videz zahtevnega profesorja latinščine. Toda mislim, da je to le maska, za katero skriva svojo sramežljivost. Ko pridobi samozavest, se tako sladko nasmehne, da bi ga kar objel.

Poznam ga že dolgo in ga občasno obiščem v samostanu San Giovanni Rotondo, kjer je živel tudi pater Pij. Oče Marciano je bil njegov sobrat 20 let. Ima torej polno spominov, anekdot in čustev, ki jih pripoveduje s svojim nežnim glasom.

“Tukaj je bila zakristija stare cerkve,” razlaga in pokaže na veliko sobo z veliko omaro iz temnega lesa. Tam so hranili liturgična oblačila in pripomočke, ki so jih uporabljali pri sveti maši.

“Točno tukaj sem videl čudež patra Pija. Ozdravil je mojega očeta, ki je bil zelo bolan. Zgodilo se je že zdavnaj. Od doma sem dobil pismo: družina me je obvestila, da ima oče raka na pljučih in da zanj ni več upanja. Zdravniki so rekli, da mu je ostalo malo časa. Zato sem prosil samostanskega predstojnika, naj dovoli mojemu očetu srečanje s patrom Pijem. Po maši je sveti stigmatik prišel v zakristijo, prav sem. Potem sem ga predstavil svojemu očetu in mu razložil, da je zelo bolan. Pater Pij ga je pogledal, nato pa ga prijel za ogrinjalo in ga z drugo roko začel udarjati po prsih, rekoč: ‘Kdo ti je rekel, da si bolan?! Si v redu! Si v redu!’ In dodal: ‘In zdaj moram iti. Se vidimo pozneje.’ Moj oče je ozdravel, čeprav so mu bili dnevi šteti.”



“Ko sem bil otrok, mi je pater Pij naredil čudež”

“Ko sem bil otrok, mi je pater Pij naredil čudež,” mi je priznal slavni ameriški igralec Robert Davi. Rojen v New Yorku v družini z italijanskimi koreninami je eden najbolj ikoničnih hollywoodskih igralcev. Nastopil je v več kot sto tridesetih filmih. Igral je poleg zvezdnikov, kot so Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger in Mel Gibson.

Leta 1966, ko sem imel 13 let, sem hudo zbolel. Bil sem športnik v odlični formi, vendar sem v kratkem času izgubil več kot 15 kilogramov. Odpeljali so me v bolnišnico; zdravniki so mi predpisali veliko zdravil, a vse brez uspeha. Moja družina je bila obupana. Potem se je moja mama odločila, da se obrne na Joeya Lomangina, italijansko-ameriškega mistika, ki je poznal patra Pija, in ga prosila, naj ga prosi, naj moli zame.

Kmalu zatem nam je sam pater Pij poslal telegram, v katerem nam je zagotovil svoj blagoslov in molitve. Tisto noč, ko sem molil rožni venec v bolniški postelji, sem nenadoma začutil močan, nerazložljiv vonj po kadilu kot v cerkvi med slovesno mašo. Naslednje jutro sem bil popolnoma zdrav. Zdravniki niso našli razlage. Eden od njih je rekel moji mami: ‘To je bil čudež!’ To je zgodba o moji ozdravitvi. Pater Pij je bil vedno opora v mojem življenju. Vedno sem čutil njegovo prisotnost. V mojem domu v Los Angelesu imam veliko njegovih slik in figur. Vsak dan, ko jih pogledam, vem, da bdi nad mano.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredilaVeronika Snoj.

Tags:
slavnisvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.