Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Poljska najstnica se je domislila načina, kako pomagati mladim Ukrajincem

DRUHA WE MNIE MASZ

@druhawemniemasz | Instagram

Aleteia Poljska - objavljeno 25/03/22

Poljakinja Maria Trybus je ustvarila spletno platformo, ki povezuje mlade Poljake in Ukrajince. Njen projekt je podprlo skoraj trideset akademskih središč po vsem svetu

Maria Trybus, 19-letna srednješolka iz poljskega mesta Rzeszów, je prišla na idejo, kako pomagati ukrajinski mladini. Skupaj s prijatelji je ustvarila platformo, prek katere se lahko povezujejo učenci in študentje iz Poljske in Ukrajine.

V meni imaš prijatelja

Od kod ta ideja? Navdih je bilo mlado dekle iz Ukrajine, ki ji je Marysia pomagala. “Spoznala sem, da je zelo pomembno omogočiti mladim iz Ukrajine, da najdejo čustveno podporo in prijazno skupnost. (…) Izkazalo se je tudi, da ti ljudje potrebujejo podporo pri zadevah, povezanih z izobraževanjem (…), in prilagoditev v novemu okolju,” je povedala v intervjuju.

Tako je nastala platforma V meni imaš prijatelja. Na spletni strani pobude sta na voljo dva vprašalnika: v poljščini in ukrajinščini. Poljski in ukrajinski prijatelji v njem med drugim vnesejo podatke, kot so spol, starost (za sodelovanje v projektu morajo biti stari najmanj 16 let), kraj bivanja, vrsto ponujene pomoči. Pomoč je lahko raznolika: od čustvene podpore, do vodstev po novih, neznanih krajih in pomoči pri vpisovanju v poljske šole.

Mario Trybus je pri njenem projektu podprlo skoraj trideset akademskih središč po vsem svetu, vključno z univerzami Oxford, Cambridge in Yale.

Mladi Poljaki pomagajo vrstnikom iz Ukrajine

Za sodelovanje v tem programu se je prijavilo že več kot šest tisoč ljudi. Za zdaj prevladujejo prijave poljske mladine, zato je trenutno najpomembnejša točka pri razvoju projekta ta, da za projekt izvejo tudi mladi Ukrajinci.

Ime projekta izvira iz naslova pesmi V meni imaš prijatelja poljskega pevca Stanislawa Soyka, ki jo je posnel za poljsko različico risanke Svet igrač 4. Njeno besedilo se je izkazalo za zelo primerno v trenutni situaciji. “Ko iščeš svoj kotiček in ko je prijeten dom daleč proč, ne pozabi, da imaš v meni prijatelja,” poje Soyka.

Nihče si ni mislil, da bodo te besede danes imele tako poseben pomen …

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie.

Tags:
Ukrajina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.