Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

“Z vsakim blagoslovom pride priložnost, da se dam na razpolago za večje dobro”

Miss-Poland-Karolina-Bielawska-winning-the-70th-Miss-World-Beauty

Photo by Ricardo ARDUENGO / AFP

Urška Kolenc - objavljeno 23/03/22

Mis sveta, ki velik del prostega časa preživlja med brezdomci

V Portoriku so po premoru zaradi epidemije covida-19 izbrali novo mis sveta. Prvič v 70-letni zgodovini tekmovanja je krono osvojila predstavnica Poljske, 23-letna Karolina Bielawska. Njeni spremljevalki sta postali predstavnici Združenih držav Amerike in Slonokoščene obale.

Športnica in prostovoljka

Karolina je trenutno študentka menedžmenta na drugi stopnji. Po magisteriju želi nadaljevati izobraževanje na doktorski stopnji. Poleg študija se ukvarja z manekenstvom, v prostem času pa uživa v najrazličnejših športih: plavanju, potapljanju, igranju tenisa in badmintona. Eden njenih ciljev za prihodnost je postati motivacijska govorka.

Poleg tega je od leta 2019 prostovoljka pri poljski organizaciji Zupa Na Pietryni, ki skrbi za desetine brezdomcev v Lodžu, tako da jim zagotavlja hrano, oblačila in zdravstveno oskrbo.

“To, da sem najprej postala mis Poljske, me je naučilo, da z vsakim blagoslovom pride priložnost, da se dam na razpolago za večje dobro,” je dejala Karolina v enem od intervjujev.

Karolina na odru in v prostem času:

Karolina želi za brezdomce zgraditi veliko javno kopalnico, kjer bi se lahko oprhali in poskrbeli za svoja umazana oblačila. Spoznala je namreč, da velikokrat prav zaradi tega ne morejo dobiti službe in bolje zaživeti.

Organizaciji se je s prijateljico pridružila potem, ko je nekoč na ulici videla ogromno ljudi. Zanimalo jo je, kdo so in kaj počnejo, zato jih je poklicala in jih vprašala, kako jim lahko pomaga. Odgovorili so: “Samo pridi.” Najprej se jim je pridružila enkrat na teden, nato pa vse bolj pogosto.

Empatija, hvaležnost in sočutje

Ko je v enem zadnjih krogov v igri za laskavi naziv ostalo le nekaj kandidatk, so Karolino vprašali, katero bi bilo za njo največje odkritje, ki ga je treba še odkriti. Njen odgovor je bil:
“Če želite odkriti nekaj novega, se naučite biti bogatejši v empatiji, hvaležnosti in sočutju. To odkritje se morda zdi preprosto, vendar vam spremeni življenje.”

Po prejetem nazivu je povedala še, da bo svoje prostovoljno delo z brezdomci razširila še na pomoči potrebne Ukrajince, ki so zaradi ruske invazije izgubili vse in prišli na Poljsko. Brez dvoma so se Poljaki v tem času že izkazali za zgled razumevanja, sočutja in dobrodelnosti.

Članek je najprej objavila španska redakcija Aleteie.

Tags:
dobrodelnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.