Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

6 stvari, ki jih lahko storite zdaj, da bodo vaši otroci uspešnejši v življenju

shutterstock_785154535.jpg

Zoriana Zaitseva | Shutterstock

Zoe Romanowski - objavljeno 07/03/22

Ti izjemno praktični predlogi bodo otrokom v veliko pomoč, da nekoč postanejo uspešni odrasli

Kot starši vložimo veliko časa, truda in denarja, da svojim otrokom zagotovimo vse, kar potrebujejo, da bi odrasli in imeli uspešno življenje, v katerem so našli svoj smisel. Ko to počnemo, se morda sprašujemo, čemu bi morali posvetiti največ pozornosti. Kaj bo naše otroke najbolje pripravilo na samostojno življenje?

To je seveda zelo obširno vprašanje, toda če bi morali odgovor nanj strniti v peščico najbolj praktičnih stvari, ki jih lahko storite že zdaj, da bi svojemu otroku pomagali uspeti v poznejšem življenju, vam v premislek ponujamo šest zanimivih idej.

1Že zdaj začnite moliti za njihov poklic

Že od trenutka, ko se vaš otrok rodi, lahko začnete moliti za njegov poklic. Ali ga bo Bog poklical v zakon, v samsko življenje, v redovništvo, morda v duhovništvo? Vaše molitve mu lahko pomagajo, da bo med odraščanjem pripravljen prisluhniti Gospodovemu klicu.

In če bo vaš otrok na koncu poklican v zakrament svetega zakona, mu ne bo škodilo, če že zdaj začnete moliti za njegovega bodočega zakonca. Ali ne bi bilo lepo, če bi svoji snahi ali zetu lahko rekli: “Že dolga leta molim zate … še preden sem te sploh poznala.”

2naučite jih osnovnih financ

Medtem ko otroke spodbujamo k akademskemu študiju, ne smemo pozabiti nekaterih bolj praktičnih spretnosti, ki jih prav tako lahko pripravijo na uspešno življenje. Ena izmed teh je poznavanje osnovnih financ.

Znanje o načrtovanju proračuna in stroškov, varčevanju, vlaganju in pametni porabi je nekaj najboljšega, s čimer lahko opremite svoje otroke. Najbolje je, če začnete, ko so še majhni, predvsem pa takrat, ko so najstniki. Obstajajo spletni tečaji, knjige in seminarji, ki vam pri tem lahko pomagajo.

3posnemite veliko fotografij in videoposnetkov, na katerih ste tudi vi

Verjetno ste posneli že milijon fotografij in videoposnetkov svojih malčkov, toda na koliko posnetkih ste tudi vi? Morda se vam to trenutno ne zdi nič posebnega, ko pa bodo vaši otroci odrasli in vi ostareli, nazadnje pa vas ne bo več tu, bodo vaši odrasli otroci cenili vsako skupno fotografijo, na kateri ste kot družina (in tudi vi jo boste!).

V spominih na otroštvo bodo želeli videti mamo in očeta. Zato poskrbite, da boste pogosteje stopili pred fotografski aparat!

4učite jih osnov lepega vedenja in olike, pri tem pa bodite njihov zgled

Prosim, hvala, oprosti … še vedno ogromno pomenijo. Ko naši otroci odrastejo, bi morali vedeti, kako napisati zahvalo in izreči pisno sožalje. Vedeti bi morali, kako naj pozdravijo neznanca, izkažejo spoštovanje do drugih in opazijo potrebe ranljivejših okoli sebe.

Poleg tega se morajo naučiti, kako v bližini drugih uporabljati svoje elektronske naprave in kako ravnati z osebami, ki so v družbi najbolj ranljive. Naši otroci bodo uspešnejši in bodo resnično izstopali med vrstniki, če bosta osnovna olika in lepo vedenje del njihovega vsakdana.

5zapomnijo naj si osnovne molitve

Morda mislimo, da so molitve, ki se jih naučimo na pamet, malce preveč formalne in zastarele in jih med odraščanjem naših otrok ni treba izpostavljati. Toda tradicionalne molitve so temelj naše vere, združujejo nas s celotno Cerkvijo in nam ponudijo besede, ko jih sami morda nimamo.

Ko bo vaš otrok odrasel in doživljal najrazličnejše stiske, se bo morda vrnil k spovedi ali pa bo odpotoval na drug konec sveta, in osnovne molitve, ki se jih je naučil v otroštvu, bodo vedno njegova rešilna bilka, ki ga bo povezovala z vero njegovega krsta.

6spodbujajte zdrave navade in tudi pri tem bodite otrokov zgled

Morda se vam to zdi samoumevno, toda vse življenjske navade, ki jih sami upoštevate, in tiste, ki jih spodbujate v vsakdanjem življenju svoje družine, bodo z vašim otrokom ostale tudi v odraslih letih – še posebej, ko bo tudi sam imel svoje otroke.

Če bo vaš otrok videl, da dajete prednost dejavnemu življenju, da veliko časa preživite v naravi, na svežem zraku, da pripravljate hranljive obroke in nedeljo resnično posvečujete kot dan počitka, se bo na vse te navade močno zanašal tudi v odraslih letih.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
družinaotrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.