Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 načinov, kako vzgojiti bralca

MOM READS BOOK,

Dreamer Company | Shutterstock

Ksenija Medved - objavljeno 23/02/22

Kako doseči, da bo otrok knjigo v roke vzel z veseljem?

Država bralcev bi po raziskavah bila bolj miroljubna, empatična, vključujoča, strpna, celo bolj zdrava in bogata. Poslanstvo Zavezništva za dvig bralne kulture je privzgojiti ljubezen do (kakovostnega) branja. Tudi s pomočjo ustanavljanja bralnih klubov in z njimi povezanih izobraževalnih webinarjev. Spodaj pa najdete nekaj preprostih nasvetov, kako otrokom in odraslim približati branje.

1.Kupimo ali si izposodimo knjigo

Oboje je potrebno, tako nakup kot izposoja knjige, časopisa, revije. Otrok naj bo obkrožen s knjigami in revijami od rojstva. Knjiga v domačem okolju in v javnem prostoru je nujen vzgojni signal. Organizirajmo otrokom prvo knjižno polico, gradimo domačo knjižnico. Berimo skupaj, berimo drug drugemu na glas. Pohištvena moda je knjižne police izrinila iz naših domov, to je bil ogromen civilizacijski korak nazaj. Z nakupom ali izposojo knjig tudi ohranjamo knjižni trg živ.

2. PAZLJIVO UPORABLJAJMO ZASLONE

Razširjena je odvisnost od zaslonov. Veliko otrok oz. mladostnikov je tako odvisnih, da za zasloni jedo, spijo, živijo, celo odvajajo blato v plenice in nimajo stika z realnostjo. Če so že zasvojeni, je branje zdravilo za možgane. Če še niso, z zasloni ne hitite. Branje poglablja miselne procese, čustvovanje in krepi duha.

3. PRAV MI smo OTROKOV PRVI BRALNI ZGLED

Če otrok raste v bralno spodbudnem okolju, bo skoraj zagotovo postal bralec. Seveda pa je velika razlika med spodbujanjem in siljenjem. Otroku berimo na glas, naj tudi on bere nam. Poznamo primere velikih ustvarjalcev, pisateljev, ki so najprej brali, potem šele dobro pisali, imeli so pa tudi zgled branja in glasnega branja doma, denimo Dostojevski.

4. Pogovarjajmo se o prebranem

Pogovarjajmo se o prebranem, vprašajmo otroka, mladostnika (moža, ženo, prijatelja) kaj o prebranem premišljuje, kaj ob tem čuti, upoštevajmo njegovo doživljanje. Pogovor o knjigi, kratki zgodbi ali odlomku je temeljno dejanje pri navajanju na (bralno) življenje. Branje in pogovor o knjigi je prva vaja v empatiji in razmišljanju, sklepanju kompromisov. Učimo se pogovora in slišanja drugega, drugačnega od sebe.  

5. ustanovimo bralni klub

Bralni klubi so idealna oblika druženja, ob katerem se v sproščenem pogovoru učimo kritičnega razmišljanja in spoštljive, argumentirane izmenjave mnenj. Dobra stran je, da ga lahko ustanovimo kjerkoli: doma z družino, s prijatelji, v skupnosti za vse starosti in ciljne skupine, v šolah, zavodih za razrede, domske skupnosti.

O bralnih klubih

Prva izobraževalna skupina o bralnih klubih, ki jo vodijo aktivni moderatorji bralnih klubov, je nastala v okviru Zavezništva za dvig ravni bralne kulture. Na zapuščini Mete Grosman in iz dolgoletnih praks slovenskih knjižničarjev, prvenstveno iz knjižnice Ivančna Gorica, pozneje pa mnogih drugih, so začeli razvijati “know-how” o delovanju bralnih klubov. Spletni seminar je vzniknil v okviru projekta KUD Police Dubove z naslovom Migracije v resničnosti (2019–2021).

Tags:
branje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.