Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

16 korakov Tomaža Akvinskega, da postanete intelektualec

shutterstock_1911364666.jpg

Vadym Pastukh | Shutterstock

Filip Veber - objavljeno 28/01/22

Čeprav je živel v 13. stoletju, ti nasveti veljajo še danes

Vajeništvo pri mojstru je najboljši način, da se priučimo praktičnega dela. Podobno je s samim učenjem. Če želite postati intelektualec, najbolj pomaga, da vas pod svoje okrilje vzame nekdo, ki je mojster intelekta.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Nedvomno je bil sveti Tomaž Akvinski (1225–1274) eden največjih intelektov, kar jih pozna svet. Nekoč je nekomu rekel, da mu je Bog dal milost, “da razume vse, kar sem prebral”.

Na našo srečo je v pismu svojemu redovnemu sobratu (De Modo Studendi) za sabo pustil naslednjih 16 nasvetov, kako postati boljši intelektualec:

Seveda so nekateri od teh nasvetov morda boljši za menihe, ki so bili Tomaževo prvotno občinstvo. Toda po izkušnjah osnovne ideje njegovih priporočil veljajo še danes. Če želite rasti kot intelektualec, potrebujete potrpljenje, tišino, čas za kontemplacijo in morate biti “požrešni” v svoji ljubezni do učenja.

Vir: Intellectual Takeout

Tags:
osebna rastsvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.