Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Prednosti družinskega ukvarjanja s športom

FAMILY HIKE

Altanaka I Shutterstock

Miriam Esteban Benito - objavljeno 04/01/22

Odkrijte pozitivne lastnosti ukvarjanja s športom v družini. Ko se dedki, očetje in otroci gibajo skupaj, pridobijo vsi

Katerakoli športna dejavnost, ki jo redno izvajamo, neposredno vpliva na naše telesno in dobro duševno počutje. Če v rani mladosti otroku privzgojimo veselje do športa, mu bo to ostalo za vse življenje. Toliko bolj, če se v družini s športom ukvarjamo skupaj.

Zgledi, ki smo jih pridobili kot majhni otroci, se pozneje običajno pretvorijo v navade in zaznamujejo našo osebnost.

Ste se že kdaj kot družina lotili kakšnega športa? Pomislite na vse dobre učinke, kot na primer:

  • boljše vzdušje in pomoč pri reševanju sporov;
  • pomoč pri premagovanju frustracij in ovrednotenju napora;
  • spodbujanje pravih vrednot;
  • preprečevanje debelosti, diabetesa in osteoporoze;
  • pomoč pri motoričnem razvoju in krepitev čustvenega zdravja;
  • krepitev spoštovanja in pozornosti do drugih;
  • utrjevanje medsebojnih vezi;
  • koristno preživljanje prostega časa;
  • krepitev sočutja in razumevanja drugih;
  • izboljšanje spanca in zmanjševanje stresa.

Šport v družini nam nudi naravno sredstvo za vzpostavljanje in ohranjanje družinske trdnosti ter spletanje družinskih vezi.

Kateri športi so najprimernejši?

Kateri športi so najbolj primerni za družino z majhnimi in nekoliko večjimi otroki?

  • Tek: z otroki lahko tečemo v katerikoli starosti. Danes najdemo tudi zmogljive vozičke, da lahko starši tečejo z dojenčkom. Ko bo otrok že lahko tekel, pa se je treba počasi prilagajati njegovim zmožnostim. Ko je že malo večji, ga lahko vključimo tudi v tekaško skupino.
  • Drsanje: to je zelo zabaven šport za vso družino. Dober je za vztrajanje v vzdržljivosti in pri prenašanju naporov, pa tudi za urjenje v ravnotežju in koordinaciji.
  • Kolesarjenje: gre za šport, ki je otrokom običajno najbolj všeč. Prednost tega športa je, da ga lahko izvajamo skoraj v vsakem letnem času. Kljub temu se je treba prilagoditi različnim zmožnostim vsakega družinskega člana, preden se določi kolesarsko turo. Ob tem ne gre pozabiti na zadostne količine pijače, hrane in potrebno zaščito.
  • Smučanje: ta zimski šport je za družine zelo hvaležen, saj so lahko vanj vključeni vsi, od otrok do babic in dedkov. Vsak v svojem tempu uživa v lepi okolici. Idealna starost za učenje smučanja je pet let. Smučanje pri otroku izboljšuje občutek za orientacijo, za čas in prostor ter krepi njihovo sposobnost koncentracije.
  • Pohodništvo: dovolj so pohodniški čevlji in nahrbtnik za dojenčka, da se lahko vsa družina poda na pot. Gre za eno najcenejših in najbolj zdravih dejavnosti. Dovolj je, da vnaprej pripravimo izlet in gremo vsi skupaj uživat okoliške naravne lepote.

Prva šola

Ukvarjanje s športom v družini je del “prve šole”, v kateri otrokom prenašamo temeljne vrednote, pri čemer je najpomembneje, da otroke vzgajamo in učimo ljubezni in skrbi za druge.

Družinski odnosi so tista pot, na kateri se otrok lahko nauči jezika ljubezni, ki nam osmišlja vsakdan in polagoma gradi odnose. Svoj prosti čas moramo dobro uporabiti, da lahko okrepimo družinske vezi, ki nam širijo srce in nam pomagajo, da smo ljudje drug drugemu vse bolj bratje. Ste si že vpisali v koledar, kdaj se boste z družino posvetili športu?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Tags:
družinašport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.