Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Na pomoč, prihajajo obiski! Tako dom hitro pripravite na njihov prihod

PORZĄDKI NA ŚWIĘTA

Iakov Filimonov | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 16/12/21

Pospravljen dom v najkrajšem možnem času

Med prihajajočimi prazniki bomo zagotovo povabili domov tudi kakšne obiske. Najraje imamo take, ki pridejo najavljeni oziroma po dogovoru, kajne? 🙂 A včasih se zgodi tudi, da kdo pokliče le kakšno uro prej, ko se npr. vrača z izleta ali opravka v naši bližini.

Namesto da nas zajame panika, ker se nam zdi, da je naš dom neurejen in razmetan, se raje v miru razglejmo po njem in pospravimo le tisto, kar deluje najbolj moteče in neurejeno. Kako?

1Kuhinja

Ko dlje časa živimo v svojem domu, se začne dogajati, da se nam na odlagalnih površinah kopičijo predmeti ali stvari, ki pa jih niti ne opazimo. V kuhinji poglejmo na kuhinjske pulte. So na njih kupi papirja, dokumentov, pošte, računov in podobno? Če nimamo časa, da bi jih pregledali in sortirali, jih samo preložimo v kakšno škatlo, ki jo za časa obiskov umaknemo v prostor, v katerem se ne bomo družili. Ne pozabimo pa seveda pregledati papirjev, ko bomo imeli čas.

Nadalje poglejmo še, ali je zunaj kuhinjskih omaric res samo tisto, kar nujno potrebujemo? Ali smo se malce razvadili in začeli zunaj puščati tudi stvari, ki jih ne potrebujemo v vsakem trenutku, npr. palični mešalnik, tehtnica za peko, cedilo, mešalnik, sokovnik …? Vse, kar se kopiči v neuglednih kupih na pultu, pospravimo v za to namenjene omarice. Kuhinja bo takoj videti povsem drugače.

2Dnevna soba

Se je dnevni prostor spremenil v otroško igralnico? Po tleh ležijo barvice, otroške knjige, lego kocke, napol dokončani papirnati okraski pa še in še. Zgrabimo večjo škatlo in vse drobnarije pospravimo vanjo, da bodo tla prazna in da bodo imeli gostje sploh prostor usesti se na kavč. Enako velja za kupe opranega, suhega, a še ne zloženega perila, mačjo ali pasjo posodo za hrano, igrače hišnih ljubljenčkov in podobno.

Zelo razmetan videz dnevni sobi dajo tudi metri kablov, ki jih imamo za računalnike, televizijo, polnjenje telefonov itd. Kable lepše zložimo, če jih spnemo s posebnimi sponkami za kable, ob priliki pa lahko kupimo tudi škatle, ki so namenjene temu.

shutterstock_1678536043.jpg

3Kopalnica

Velika verjetnost je, da bodo gostje med obiskom uporabili tudi našo kopalnico. Zamenjajmo brisače, da bodo sveže na voljo za brisanje rok. Če se po tleh ali v banji nahajajo kupi umazanega perila, ga hitro zložimo v košaro ali pa kar položimo v pralni stroj. Čistila, ščetke in krpe za čiščenje zložimo v omaro ali predal. Hitro obrišimo umivalnik in straniščno školjko, morebitne lase iz banje pa sperimo z vodo.

4Spalnica in otroške sobe

Neverjetna razlika v spalnicah nastane že, če postiljamo postelje. Oblačila, ki se nahajajo zunaj omar, pospravimo nazaj v omare ali jih vrzimo v košaro za umazano perilo. Ne pozabimo pred obiskom (in seveda po njem) tudi vseh prostorov prezračiti, da bo v stanovanju svež zrak. Prav tako pa lahko stanovanje tudi odišavimo s posebno dišavo za prostore ali namestimo v kakšen kot razpršilnik z eteričnim oljem ali dišeče palčke, ki bodo pričarale praznično vzdušje.

Tags:
dom
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.