Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Trije veliki pevci, ki so glasbeno pot začeli s petjem v cerkvenih zborih

f11photo.jpg

f11photo | Shutterstock

Octavio Messias - objavljeno 05/11/21

Tradicija ameriških cerkva nam je pomagala spoznati Elvisa Presleyja, Aretho Franklin in Tino Turner

Mogočni cerkveni zbori v Združenih državah Amerike, ki jih pogosto spremljata klavir ali orgle, pomagajo dvigniti razpoloženje in oznanjati vero tudi zunaj cerkva.

Številni glasbeniki, ki so postali prepoznavni na vseh koncih sveta, so najprej začeli prepevati v cerkvenem pevskem zboru. Spoznajte tri izmed njih.

1Elvis Presley

Kralj rocka in prvi pop zvezdnik v zgodovini je na nedeljskem bogoslužju naredil prve korake v svet glasbe. “Moja mama in oče sta rada pela,” je dejal Elvis v intervjuju za Graceland.

“Povedali so mi, da sem pri treh ali štirih letih v cerkvi pobegnil pred njimi in ​​stopil na čelo zbora ter začel dirigirati.” Elvis se je skozi leta odvračal od te poti, saj so govorili, da njegove harmonije niso dovolj dobre, vendar je pevec to strast oživil s snemanjem več kot 60 pesmi, ki so izšle v šestih zbirkah.

f11photo.jpg

2Aretha Franklin

Pevka črne polti, ki bi jo med drugimi klasikami ovekovečila njena različica pesmi Respect, je odraščala v Detroitu, kjer so se v šestdesetih letih, vključno z njo, pojavili največji talenti soula. Aretha je ugotovila, da ima dober pevski glas, ko je obiskovala zbor nove betelske baptistične cerkve, kjer je bil njen oče LC Franklin župnik.

Ko je bila pevka stara 12 let, se je njen oče z njo odpravil na Gospel Caravan, turnejo v avtomobilu, ki ga je vozil župnik, na kateri je mlada pevka nastopala v več cerkvah po vsej državi.

Kot najstnica je Aretha še vedno med poletjem nastopala v čikaškem evangeljskem krogu. Pevka je v svoji karieri izdala tri gospel plošče, vključno z Amazing Grace (1972), najbolj prodajano gospel ploščo vseh časov. Film z neobjavljenim nastopom pevke v misijonski baptistični cerkvi New Temple je izšel leta 2019.

Joseph-Sohm.jpg

3Tina Turner

Rock in R&B pevka je moč svojega glasu odkrila že kot otrok. Hči diakonskega para, Alexa in Roxane Bullock, Tina Turner je začela peti v zboru v baptistični cerkvi Sping Hill in pozneje v misijonski baptistični cerkvi Woodlawn v Tennesseeju.

Med svojim težavnim odnosom s svojim glasbenim partnerjem Ikom Turnerjem je pevka izdala gospel album z naslovom The Gospel upon Ike & Tina (1974).

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
slavni
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.