Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Računalniška pisava, ki temelji na rokopisu sv. Terezije Velike

saint teresa of Avila

Bill Perry | Shutterstock

Zelda Caldwell - objavljeno 31/10/21

Br. Martín Larios je skeniral svetničin rokopis in zdaj lahko na računalniškem zaslonu uporabljamo njeno pisavo

Ali bi želeli pisati kot svetnica? Zdaj lahko, zahvaljujoč delu karmeličanskega duhovnika, ki je ustvaril računalniško pisavo na temelju pristnega rokopisa velike mistikinje in cerkvene učiteljice sv. Terezije Velike.

Karmeličanski menih br. Martín Larios je skeniral pisavo te velike svetnice in mistikinje (njeni zapisi o molitvi in kontemplaciji, Pot popolnosti  (1583), Notranji grad (1588), Lastni življenjepis, Vzkliki duše Bogu (1588) in Zasnove Božje ljubezni še danes veljajo za velike mojstrovine). Po natančnem skeniranju na tisoče besed je ustvaril uporabno pisavo, ki jo lahko brez težav naložimo na osebni računalnik.

Nova Terezijina pisava vam bo morda prišla prav v trenutkih, ko si boste zaželeli računalniškega zapisa z določeno tančico svetniške skrivnostnosti. Ne glede na to, ali pišete svoj duhovni dnevnik, tiskate najljubšo molitev ali ustvarjate spodbudne zapise, ni nepomembno, kakšno pisavo pri tem izberete. Prava pisava lahko zapisu doda določeno mero pristnosti, ki se pogosto izgubi, kadar besede zapisujemo na računalnik in ne lastnoročno.

Duhovno naravnani pisci se pogosto zatečejo k sicer ne najbolj priljubljeni pisavi po imenu Papyrus, predvsem kadar dobri stari Times New Roman ali Arial obliki ne prinašata tistega pravega pridiha eteričnosti. Pisavo Papyrus večkrat lahko vidimo na tablah, ki vabijo v masažne salone, ali pa na jedilnikih restavracij, oblika pa daje vtis svetopisemskega obdobja, prikazanega v Disneyjevem risanem filmu. Pod črto: molitev, ki ste jo delili prek spleta, je bila gotovo posredovana z dobrimi nameni, vendar je neposrečena izbira pisave uporabnikom prenesla napačno sporočilo.

Zahvaljujoč br. Lariosu pa zdaj lahko natipkate svoje misli in ste povsem mirni, vedoč, da bi te iste besede na popolnoma enak način zapisala tudi sv. Terezija Velika.

Pisavo br. Lariosa si lahko naložite tukaj.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.