Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako premagati strah na prvem zmenku?

shutterstock_764346046.jpg

Motortion Films | Shutterstock

Mathilde de Robien - objavljeno 28/10/21

Velika sramežljivost lahko postane huda ovira pred začetkom romantičnega razmerja. Vendar obstajajo načini, kako jo sprejeti in jo preseči

“Sramežljivost je ječa srca,” pravi neki pregovor. Kadar je sramežljivost preveč navzoča, dejansko srcu prepreči, da bi se izrazilo. Zelo sramežljive osebe to doživljajo tudi na fizičen način: pospešeni utrip, potenje, rdečica, tresavica …

Nekateri ljudje si sogovorniku ne upajo niti pogledati v oči. Drugi uporabljajo kratke stavke in enozložnice. Kako v takšnih razmerah vzpostaviti uspešen odnos?

Sramežljivost je torej za ljubezensko razmerje velika ovira, ki se lahko zdi nepremostljiva in preprečuje, da bi prišlo do srečanja. Družinska in zakonska terapevtka Bénédicte Lucereau, soavtorica knjige z naslovom Ko ni sreče v ljubezni (založba Emanuel), pravi, da sramežljivost v odnosih predstavlja veliko zavoro.

Dobra novica je, da jo lahko obvladamo do te mere, da znamo vzpostaviti umerjene in zadovoljive odnose.

Sredstvo za skrivanje

“Sramežljivost je oblika skrivanja,” pojasnjuje Bénédicte Lucereau. Zaradi nje ne pride do izmenjave in pogovora ter tako do spoznavanja druge osebe. Kako naj vzpostavimo odnos z nekom, ki nenehno beži? Poleg tega sramežljivost sogovornika lahko zmede: vedno mora samo on spraševati, govoriti in spodbujati pogovor.

Se pravi, da gre za neuravnotežen pogovor, ki je na koncu otežujoč za tistega, ki ta pogovor vodi. “Kar je škoda, saj verjetno sramežljiva oseba v sebi skriva veliko lepote!” ugotavlja zakonska svetovalka.

Zato je ključno, da se poglobimo v vzroke za sramežljivost: zakaj sem tako sramežljiv? Od kod prihaja sram pred samim seboj? Od kdaj sem takšen? Kaj v različnih situacijah doživljam kot grožnjo?

Bénédicte Lucereau sramežljive osebe tudi vabi, naj se vprašajo, zakaj se ne cenijo dovolj, da poskusijo določiti dogodek, zaradi katerega se počutijo majhne. Velikokrat imajo slabo samopodobo, ne čutijo se vredni ljubezni, marsikdaj zaradi težavne preteklosti. Vseeno pa je “ta podoba neutemeljena in samopodobo je mogoče graditi,” dodaja strokovnjakinja.

Zastaviti si majhne cilje

Kako torej premagati sramežljivost? Terapevtka pri svojem delu uporablja tehniko, ki bi jo lahko poimenovali tehnika majhnih ciljev. Preden se lotimo sramežljivosti, ki se pojavi ob vzpostavljanju romantičnega odnosa, je dobro, če prepoznamo vsakodnevne situacije, kjer se sramežljivost pojavi.

Na primer, ko gremo v pekarno, morda peku ne upamo pogledati v oči, ko parkiramo avto ali celo ko se pogovarjamo z lastno materjo (s katero si ne upamo načeti odkritega pogovora) … Ko si zastavimo majhne cilje, nam njihovo doseganje omogoča, da si pridobimo zaupanje v same sebe.

“Vsako čustvovanje vpliva na vse naše čustveno življenje,” pojasni Bénédicte Lucereau. Uspešno premagovanje majhnih strahov v vsakdanjem življenju zato pozitivno vpliva na način, kako z drugimi navezujemo odnose, zlasti ko gre za ljubezenske oziroma romantične odnose.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Tags:
odnosiosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.