Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

“Vsak si v življenju zasluži dobre stvari.” Medicinska sestra v prostih dneh frizira svoje paciente

sestra.png

Posnetek zaslona | Youtube

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 27/10/21

"Dejanja dobrote gradijo odnose," pravi Brooke Johns

Zadnji dve leti in pol je 40-letna Brooke Johns medicinska sestra v Southern Hills Hospital v Las Vegasu. Vsak dan vidi ljudi, ki so šibki in utrujeni od bolezni, zato se je odločila poskrbeti za njihov videz. V prostih dneh prihaja v bolnišnico, da bi poskrbela za lase pacientov – frizira jih in jim lase spleta v kite.

Smrt otroka in študij zdravstvene nege

Brooke ne bi delala v bolnišnici, če ne bi umrl njen četrti otrok.

Rodila se je in odraščala je v San Diegu. Sanjala je o tem, da bi postala športna komentatorka. Končala je celo študij s tega področja in specialistične tečaje. Poročila se je in na svet so prihajali otroci. Opustila je načrte, povezane z delom na televiziji, in se posvetila domu ter vzgoji trojice malčkov.

Družina Johns se je v Las Vegas preselila malo pred smrtjo četrtega otroka. “Težko je, ko prvič prideš v kraj, kjer ne moreš vedno računati na podporo. Imela sem srečo, da so mi sestre, ki so takrat delale v bolnišnici, ponudile pomoč,” se spominja Brooke. Čutila je bolečino in nemoč.

Med neprespanimi nočmi, ki so bile posledica depresije, je začela študirati anatomijo. Odločila se je, da bo pridobljeno znanje lahko uporabila na novem delovnem mestu. Pomislila je, da lahko kot medicinska sestra fizično in psihično pomaga ljudem.

Friziranje, kite in pogovor

Brooke je končala študij na College Southern Nevada. Bolnišnica jo je zaposlila pred približno dvema letoma in pol. Kot diplomirana medicinska sestra dela na urgenci. Pred petimi meseci se je odločila za prostovoljno delo.

V navdih ji je bila prijateljica, ki je bila zaradi koronavirusa hospitalizirana. Njeni lasje so bili zavozlani. Ženska je bila prešibka, da bi jih počesala, in to jo je zelo skrbelo. Brook se je odločila, da ji bo pomagala.

“Uro in pol sem potrebovala, da sem razčesala njene lase,” je medicinska sestra povedala v intervjuju za KNTV. V pogovoru omeni vse okoliščine tega srečanja. Potem sem jo vprašala: “Ali želiš, da ti spletem lase v kite, tako, da se jim ne bo nič zgodilo?”Ona pa je odgovorila: “Ja.”

Pozneje je Brooke opazila pomembno spremembo v vedenju svoje prijateljice. “Ko sem zapustila njeno sobo, je bila popolnoma druga oseba,” pojasni. V njeni glavi se je pojavila ideja, da bi na enak način pomagala tudi drugim pacientom v bolnišnici.

“Besede ne sežejo tako daleč kot konkreten primer”

Brooke priznava, da je friziranje včasih drugotnega pomena v primerjavi s čustvi, ki jih ob tem doživljajo. Bolniki z njo delijo svoje zgodbe. “Življenje je težko … Vsi ne morejo računati na podporo in takrat se pojavim jaz,” pravi.

Njeni otroci so že najstniki. Opazujejo tudi delo svoje mame. Brooke upa, da bodo zahvaljujoč temu prejeli praktično lekcijo empatije.

“Besede so čudovite, toda ne sežejo tako daleč kot konkreten primer. Svojim otrokom lahko rečete, naj bodo dobri ljudje, lahko jim rečete, da so ljudje pomembni in da je pomembno, da jim služimo, toda ko vidijo, da to tudi počnete, je to nekaj popolnoma drugega,” pojasni.

Angelsko srce

Ena od njenih pacientk je bila 24-letna Sierra Stein. Potem ko je zbolela za koronavirusom, je morala nekaj mesecev preživeti v bolnišnici. Pritoževala se je zaradi bolečin v nogah. “Bilo je grozno, tam nisem imela nikogar,” je povedala za KNTV.

Med bivanjem v bolnišnici se je Sierra počutila izolirano in samotno. Po nekaj mesecih je znova potrebovala zdravniško oskrbo. Na hodniku bolnišnice je srečala Brooke.

Ta je dekle prijela za roko, jo pomirila in pobožala po laseh. Ni vedela, da se njena najljubša medicinska sestra sprehaja po sobah, češe paciente in jim spleta lase. Njena empatija je bila zelo velikega pomena za Sierro.

“Resnično neverjetno je, da so v bolnišnici dobri angeli, ki jim je res mar zate in si vzamejo čas, da bi zaznal vsaj žarek sonca … Zato se počutiš, kot da bi bil spet doma,” pojasni Sierra.

Pacienti pravijo, da ima Brooke angelsko srce. V zadnjem času direktor bolnišnice Alexis Mussi opaža, da je primer Brooke navdahnil tudi druge zaposlene, da svoj prosti čas preživijo na podoben način.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
dobrodelnostprostovoljstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.