Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Igralec “Črnega seznama”, ki je skoraj postal duhovnik

Harry Lennix

Bryan R. Smith | AFP

Cerith Gardiner - objavljeno 25/10/21

Življenje v bogoslovnem semenišču se je na poklicni poti Harryja Lennixa izkazalo za neprecenljivo

Harry Lennix je v svoji 30-letni igralski karieri dosegel občudovanja vreden seznam najrazličnejših vlog. V vseh teh letih je odigral celo mavrico likov, vsi pa so imeli bolj ali manj enako skupno točko: to so bile osebe, ki so si prizadevale zaščititi družbo, svoje prijatelje in družino.

V zadnjih letih ga na zaslonih lahko spremljamo v seriji Črni seznam, v kateri igra šefa FBI Harolda Cooperja, ki ima zahtevno nalogo, da ovaduha Raymonda Reddingtona spodbuja k spoštovanju uradnih predpisov.

Pet let je preživel z dominikanci

Igralec je nedavno tega javnosti razkril, da je pet let preživel na študiju z dominikanci, saj je tudi sam želel postati duhovnik. In čeprav se je nazadnje odločil, da duhovništvo zanj vendarle ni pravi poklic, je prepričan, da se je ravno čas, ki ga je preživel v družbi dominikancev, izkazal za ključnega pri vnašanju globine v vloge, ki jih igra na filmskih zaslonih.

56-letni igralec je v pogovoru za medije povedal, da moraš biti kot duhovnik “sposoben odgovarjati na vprašanja ljudi. Ta vprašanja so včasih zelo globoka in zahtevajo precej premišljevanja ter priprav na odgovor”. To pa so ključne spretnosti, ki jih igralec potrebuje za ustrezno upodobitev lika v filmu ali seriji.

Lennix je pri tem primerjal svoj študij teologije in življenje v semenišču, ki sta mu pomagala pri upodobitvi raznolikih značajev, odigranih v vseh teh letih. In morda je domačin iz Chicaga ravno zahvaljujoč temu znanju in preteklim izkušnjam lahko ustvaril zanimivo povezavo med današnjimi superjunaki in priljubljenimi verskimi filmi iz preteklosti:

“Ljudje so včasih gledali pasijonske filme, filme z versko vsebino, in mislim, da so ti superjunaki zdaj prevzeli to vlogo,” je dejal Lennix. “Judje, obdarjeni z nadnaravnimi močmi, ki premorejo modrost ali kakšno starodavno izročilo, ki ima nadčloveške lastnosti.”

Morda pa bomo Lennixa kdaj gledali tudi v vlogi duhovnika, celo dominikanca — v tej bo gotovo najbolj prepričljiv!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
duhovnikslavni
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.