Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako lahko vsak dan premišljujemo o Jezusovem življenju

therese-westby-pQMI1YanRuE-unsplash.jpg

Therese Westby | Unsplash | CC0

Filip Veber - objavljeno 09/10/21

"Najpomembnejši razlog za ponovno odkritje in poživitev molitve rožnega venca je poklicanost vseh k svetosti" (sv. Janez Pavel II.)

Oktober je na poseben način posvečen Mariji, kraljici svetega rožnega venca. V tem mesecu tako obhajamo rožnovensko nedeljo in praznik rožnovenske Matere Božje. Cerkev nas še prav posebej spodbuja in vabi, da po družinah, skupnostih ali posamezno vsak dan molimo rožni venec ali vsaj kakšno desetko.

Nastanek rožnega venca

Sveti rožni venec ali preprosto rožni venec, ki ga poznamo danes, se imenuje tudi dominikanski rožni venec. Prvi približek rožnega venca naj bi nastal že v prvih stoletjih Cerkve, ko so puščavski očetje uporabljali posebno vrvico z vozli, da so lahko sledili, kolikokrat so zmolili Gospodovo molitev.

Leta 1214 naj bi se po izročilu svetemu Dominiku prikazala Devica Marija in mu izročila rožni venec. Tako naj bi Marijo začeli častiti kot kraljico rožnega venca, čeprav o samem prikazovanju ni nobenih podatkov ali zapisov in naj bi se to izročilo pojavilo mnogo pozneje. Kljub temu pa so dominikanci zaslužni za razširitev molitve rožnega venca, od koder tudi ime dominikanski rožni venec.

cross

Nekateri viri navajajo, da se je molitev rožnega venca (150-krat zdravamarija) razvila, ker so menihi in duhovniki vsak dan zmolili vseh 150 svetopisemskih psalmov. Ker preprosti ljudje niso imeli Svetega pisma, saj so bile knjige dragocena redkost, naj bi se pojavila molitev rožnega venca.

Po nekaterih virih naj bi premišljevanje o skrivnosti Jezusovega življenja med zdravamarijo začel kartuzijanski menih v 14. stoletju, ki je uporabljal vrstice oziroma citate iz Svetega pisma. V 16. stoletju je s papeško potrditvijo rožni venec postal uveljavljena in priznana oblika molitve.

Danes poznamo tudi mnoge druge oblike molitve, ki so zelo podobne rožnemu vencu, kot so rožni venec Božjega usmiljenja, serafinski rožni venec ter mnoge druge. Kljub temu ima “klasična” oblika rožnega venca v Cerkvi prednost, saj jo goreče priporočajo vsi papeži.

Molitev k Jezusu ali Mariji?

Sveti Janez Pavel II. je v dokumentu Rosarium Virginis Mariae (Rožni venec Device Marije) zapisal, da čeprav to molitev zaznamuje marijanski duh, je molitev rožnega venca globoko usmerjena na Kristusa. To se kaže že iz tega, da v molitvi premišljujemo o skrivnostih Jezusovega življenja. Z molitvijo vseh delov rožnega venca lahko vsak posameznik premišljuje o celotnem Jezusovem življenju in skrivnosti našega odrešenja.

Prav tako je rožni venec molitev, ki nas vodi globlje k Jezusu, saj v Marijini šoli (kot so radi rekli svetniki in papeži) vstopamo v skrivnost Jezusovega življenja in ob premišljevanju skrivnosti rožnega venca izkušamo globino njegove ljubezni.

Na poseben način je rožni venec tudi močno orožje pred napadi hudega duha. Hudič se izredno boji in beži pred imenom Jezusa Kristusa in Device Marije. V molitvi rožnega venca pa pri vsaki desetki kar 20-krat izgovorimo Marijino in tudi Jezusovo ime. Tudi v tem duhu so mnogi svetniki goreče priporočali in sami molili sveti rožni venec.

Marija, kraljica presvetega rožnega venca – prosi za nas!

Tags:
molitevrožni venec
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.