Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

WHO: desetodstotni cilj precepljenosti v svetu ne bo dosežen

SZCZEPIONKI

thodonal88 | Shutterstock

Družina - objavljeno 29/09/21

Številne države so že začele cepljenje s poživitvenim odmerkom

Cilj Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), da bi se do konca septembra proti koronavirusni bolezni cepilo vsaj deset odstotkov prebivalstva v vseh državah po svetu, očitno ne bo dosežen.

WHO je zato bogatejše države pozvala, poroča STA, naj državam v razvoju podarijo več cepiva.

Kot je minuli teden dejal glavni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, “danes potrebujemo trdno globalno zavezo, da bomo do konca letošnjega leta cepili najmanj 40 odstotkov prebivalstva vsake države”. Dodal je, da je naslednji cilj doseči 70-odstotno precepljenost v vseh državah sveta do sredine prihodnjega leta.

WHO je opozorila, da se številne države temu cilju ne bodo niti približale. V Demokratični republiki Kongo je bilo po podatkih WHO na 100 prebivalcev razdeljenih le 0,15 odmerka cepiva, v Čadu 0,87, na Madagaskarju pa 1,5 odmerka.

Številne države so že začele cepljenje s poživitvenim odmerkom, medtem ko milijoni ljudi po svetu še vedno niso prejeli niti prvega odmerka, opozarja WHO, ki bogate države že dlje časa obtožuje, da kopičijo cepivo proti koronavirusni bolezni.

Države, ki so se zavezale, da bodo državam v razvoju podarile več kot milijardo odmerkov, so jih doslej dostavile manj kot petino. Po podatkih WHO države v razvoju nujno potrebujejo dve milijardi odmerkov cepiv. Glavni direktor WHO je poleg tega države in podjetja pozval, naj omogočijo večjo proizvodnjo cepiv.

Za nizko precepljenostjo pa so v nekaterih državah poleg pomanjkanja cepiv krivi tudi drugi razlogi. Demokratična republika Kongo je avgusta prejela 1,7 milijona odmerkov cepiva, vendar zdravstveni sistem odmerkov ni zmogel porazdeliti pred iztekom roka uporabnosti, zato je bila država prisiljena večino odmerkov vrniti.

Prispevek je bil najprej objavljen na spletni strani druzina.si.

Tags:
cepljenjekoronavirus
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.