Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

94-letna babica, ki s poslikavami hiš lepša svojo vas

AGNES KASPARKOVA

Instagram - Viral

Tina Martinec Selan - objavljeno 28/09/21

Leta niso ovira pri ustvarjalnosti

Vsak človek ima kakšen talent, s katerim lahko svet naredi malce lepši in boljši. 94-letna Čehinja Agnes Kasparkova je to poslanstvo vzela zelo zares.

Leta za Agnes niso ovira

Odkar se je pred dobrimi 30 leti upokojila – delala je v kmetijstvu – je svoje življenje posvetila temu, da z ročnimi poslikavami lepša hiše v vasi, kjer živi. Tega se je priučila od gospe, ki je to počela pred njo.

Gre za vas Louka na južnem Moravskem, ki je zaslovela prav zaradi svojih prelepih fasad. Agnes nanje slika tradicionalne moravske motive, kjer se cvetlice prepletajo z žitnimi snopi, grozdjem in podobno.

View this post on Instagram

A post shared by josefinadesant (@josefinadesant7)

Superbabica, ki po potrebi spleza tudi na lestev

Agnes pri delu uporablja tanek čopič, ki ji omogoča natančne linije in res umetelne vzorce. Glede na njena leta slikanje ni vedno lahko. Še zlasti težko ji je pozimi, kajti takrat jo zares zebe, še posebej v roke. Zato glavnino slikanja opravi spomladi in poleti. A umetnica vseeno nadaljuje s svojim delom, tudi če je treba marsikaj potrpeti. Če je potrebno, spleza celo na lestev, da lahko doseže tudi višje predele fasad.

Ko so Agnes vprašali, ali si za poslikavo vnaprej pripravi kakšno skico ali načrt, je odgovorila, da ne. Pač pa sproti med slikanjem pusti domišljiji prosto pot. Najpogosteje pri slikanju uporabi živo modro barvo v odtenku kobalta, ki pride zares lepo v kombinaciji z belimi fasadami moravskih hišic. Uporablja le zelo kakovostno barvo, za katero je prepričana, da bo na fasadi zdržala najmanj dve leti. Na nekaterih hišah poslika zid, spet drugje pa okrasi lesena vrata, okna in področje okrog njih.

Cerkev poslika vsako leto na novo

Največja poslastica za Agnes pride vsako leto maja. Takrat na sveže prebelijo zidove vaške cerkve, tako da jo vsako leto lahko poslika na novo.

Čeprav je Agnes znana daleč naokrog, prav tako pa tudi na spletu, je to prav nič ne zanima. “Sem umetnica,” je povedala za češki časopis. “Preprosto uživam v slikanju na zidove, poleg tega pa sem tudi rada v pomoč, da naredim kaj koristnega.” Leta torej nikakor niso ovira pri ustvarjalnosti in temu, da soljudem na obraz pričaramo nasmeh.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.