Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako ukrepati, da se otrokova bujna domišljija ne bi spremenila v laž

Liar Boy

Lapina - Shutterstock

Mar Dorrio - objavljeno 22/09/21

Zakaj otroci lažejo? Za to je več razlogov, a pomembno je, da se znajo starši prav odzvati

Kdaj se otrok nauči lagati? V kateri starosti zavedno ne govori resnice? Različni strokovnjaki na ti vprašanji različno odgovarjajo, vendar so okrog četrtega leta starosti nekateri otroci dovolj zreli, da:

  • za druge zavestno ustvarijo lažno resničnost in
  • so jo sposobni dlje časa ohranjati.

Nagnjenost k laganju raste vse od otroških pa do najstniških let, ko doseže višek. Ta težnja se nato umiri, vendar nikoli popolnoma ne izgine. Otroci čutijo potrebo po laži iz dveh razlogov:

  • da bi prikrili kakšno lumparijo in se tako izognili kazni;
  • zaradi slabe samopodobe.

V drugem primeru lažejo, da bi ustvarili vzporedno resničnost; radi bi bili, kar niso. Pogosto nam v tem zgodnjem obdobju poročajo o lažnih hvalah, ki jim jih je namenila učiteljica v razredu: “Učiteljica je rekla, da je moja risba najlepša, da se najlepše obnašam ipd.”

Nezadovoljene želje in šibka samozavest

Prav tako se otroci radi zlažejo, da imajo med odmorom veliko prijateljev. Velikokrat je to daleč od resnice in je posledica šibke samozavesti ter neizpolnjenih želja.

Da bi resničnost zamenjali z željo, otrok s pomočjo umne ustvarjalnosti začne krasiti resnico do te mere, da je podobnost z njo zgolj naključna. Njegov edini namen je, da bi bil videti boljši. S tem seveda tvega, da si neko stvar izmisli in se oddalji od resnice.

Kako doseči, da otrok ne bo lagal?

A kako doseči, da otrok ne bo čutil potrebe po laži? Za oba prej opisana primera je rešitev enaka: z ljubeznijo.

V prvem primeru je otroku treba dati jasno vedeti, da nismo sodniki, temveč smo njegovi starši in družina. Da smo tu, da z njim sodelujemo in mu pomagamo, da postane najboljša različica sebe. Da bo ne glede na to, kar stori, resnica zanj vedno najboljša pot ter da mu bomo potem lahko pomagali najti rešitev. Predvsem pa, da nobeno njegovo dejanje ne bo zadosten vzrok, da ga ne bi še naprej imeli radi.

V drugem primeru, ko slaba samopodoba najeda resnico, je rešitev prav tako v ljubezni. Otrok mora začutiti, da ga imamo radi zaradi tega, kar je; ne smemo nanj pritiskati s previsokimi pričakovanji; naj ne misli, da bo starše razočaral, če ne bo med prvimi petimi v razredu ali če ne bo zmagal na teniškem turnirju. Razumeti mora, da je ljubljen zato, ker je, kakršen je, in ne zaradi svojih dosežkov.

Včasih je dobro, če otroku povemo svoje lastne izkušnje neuspeha in napak. Pri nas, na primer, vsi vemo, da je mami imela popravnega iz matematike. Pa je še vedno fejst in mene imajo tudi kljub temu radi. 🙂

Nekaj zdravil

Kako ukrepati v primeru, ko sumimo ali izvemo, da se je otrok zlagal?

  • Če so majhni, jih lahko postavimo pred ogledalo: to naj bi pripomoglo, da bodo govorili resnico.
  • S prijazno, ne z grenko besedo. Ko izveste za laž, otroku pustite časten izhod. V pogovoru mu povejte, da ima veliko otrok v podobni situaciji skušnjavo, da lažejo in da je v redu, če se je to slučajno zgodilo tudi njemu.
  • Prekinite pogovor, če vidite, da vztraja pri laži.
  • Ko imate dovolj informacij, njemu v prid znova začnite pogovor, zasebno in brez občinstva, ko opravljate kakšno skupno dejavnost, na primer v kuhinji, ne da bi ga gledali v oči. Izogibajte se stavkom, kot so: “Glej me v oči, ko govorim s tabo.” Če je zelo majhen, mu bo objem ali telesni stik dal občutek varnosti in mu bo dal vedeti, da se odnos z vami ne bo poslabšal, če bo povedal po resnici.
  • Nagradite, pohvalite in razveselite se, ko vaš malček pove resnico: pohvala mu bo pomagala, da se bo naslednjič lažje uprl skušnjavi laži.

Postati moramo smerokaz

Starši se moramo zavedati, da moramo v tem življenju pogosto postati smerokaz, da bo otrok lažje našel pravo pot.

Od četrtega leta naprej se moramo dobro oborožiti. Najboljše orožje, ki ga poznamo, je angel varuh. Bog je vedel, da bomo v takšnih primerih potrebovali njegovo pomoč. Otroku pojasnite, da mu, ko ga je strah, angel varuh vliva pogum ter mu pomaga na poti k resnici. Povejte mu tudi, da knez laži svojim sledilcem naklanja gotovo nagrado in to je samota.

V naših rokah pa je, da se ne glede na starost čutijo ljubljeni zaradi tega, kar so, in ne zaradi tega, kar bi si mi želeli, da so. Tako ne bodo čutili potrebe po laganju. Takoj ko bo otrok pri vas čutil ljubezen, ga boste lahko “cepili” proti laži.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Tags:
otrocistarševstvovzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.