Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Tetraplegik, ki ustvarja čudovite umetnine z usti

202899180_1441034839563834_6333071086264451968_n-1.jpg

@themouthninja | Instagram

Tina Martinec Selan - objavljeno 14/09/21

"Vsak dan se Bogu zahvaljujem za vse blagoslove in za moč, ki mi jo daje"

Mineva deset let, odkar je Henry Salas postal tetraplegik. Bil je star komaj 19 let. “Zgodilo se je tako rekoč v nekaj minutah, vsega skupaj recimo v tričetrt ure,” se spominja Henry.

Napad bolezni, ki ga je v nekaj minutah priklenila na posteljo

Brez kakršnegakoli predhodnega opozorila ali znaka je nenadoma utrpel napad avtoimune bolezni, ki mu je vzela oblast nad vsemi štirimi udi. “Moj imunski sistem je dobesedno napadel samega sebe. Še dobro, da so bili gasilci na naši ulici, ko so poklicali prvo pomoč, in me tako hitro odpeljali v bolnišnico.” Zdravniki so mu takrat napovedali le še tri mesece življenja.

Deset let po tragičnem dogodku je 29-letni Henry še vedno tu. Pri tem, da je preživel, mu je poleg vere močno pomagala tudi umetnost, s katero se je začel ukvarjati po tem, ko je na Pinterestu opazoval različne risbe in dela umetnikov. Tako se je izuril v risanju z usti.

View this post on Instagram

A post shared by Henry Salas (@themouthninja)

Cilj, ki si ga je zadal, pa je bil, da bo le s pomočjo ust dosegel enako dober in precizen rezultat kot tisti, ki lahko rišejo z rokami. Pri tem mu je v veliko pomoč digitalna tehnologija, čeprav so številne risbe, ki jih izdela, narejene tudi v tehniki s kemičnim svinčnikom, flomastri in tako dalje.

Zajame sapo in riše

Povsem osupljivo je, kako natančne in izjemne so njegove risbe ter kakšno raven mu uspe dosegati.

“Najtežje mi je obvladati tresenje in gibanje pisala, da dosežem čiste linije. Pri tem običajno zadržim dih, da lahko naredim ravno črto. Nekako podobno kot naredi ostrostrelec, ko želi zadeti tarčo v daljavi,” se hudomušno pošali na svoj račun Henry.

Tehnike pisala in papirja se poslužuje šele v zadnjem času, ko se je precej osredotočil na prizore iz divjine, npr. narisal je medveda, orla in tako dalje. Pred tem pa je veliko risal s pomočjo računalnika. Najljubši so mu bili realistični prizori (narejeni po fotografijah) ter portreti in pa verski prizori.

“V mojem srcu sta Bog in moja mama”

Prav vera je tista, ki mu je pomagala, da se je lahko soočil s svojo boleznijo in invalidnostjo. S pomočjo Boga tudi premaguje močne bolečine, ki jih doživlja vsak dan. Henry je pozitiven in optimističen.

“Bog je v mojem življenju odigral največjo vlogo. Takoj za njim pa moja mama Magda. Prav vera v Boga je tista, ki me je pripeljala tako daleč. Vsak dan se Bogu zahvaljujem za vse blagoslove in za moč, ki mi jo daje.” Henry sklene: “Ne vem, kakšen je Njegov načrt zame, a verjamem, da je mogočen.”

Tags:
bolezen
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.