Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu novega kolesa

shutterstock_618011345.jpg

Pavel Kobysh | Shutterstock

Tereza Mohar - objavljeno 28/08/21

Nekaj preprostih nasvetov, na kaj moramo biti pozorni, če smo se odločili, da kupimo kolo

Koronavirus je prinesel veliko sprememb v naša življenja. Med drugim tudi to, da smo se zavoljo lastnega zdravja začeli izogibati množičnim prevoznim sredstvom.

V zadnjem času lahko na cesti tako opazimo občutno več kolesarjev, tudi tistih, ki prej niso bili vajeni kolesarjenja. Morda pa so h kolesarski vročici pripomogli tudi športni uspehi naših kolesarjev s Tadejem Pogačarjem in Primožem Rogličem na čelu.

Kadar kupujemo kolo za otroke …

Pri nakupu je pomembna velikost kolesa, pa tudi to, da je kolo čim bolj kakovostno in prilagojeno vašemu otroku. Otroško kolo mora biti prilagojeno otrokovi starosti, telesni višini in temu, kako dobro obvlada vožnjo s kolesom.

Ali se otrok šele uči vožnje s kolesom ali jo že dobro obvlada? Ali za vožnjo še potrebuje pomožna kolesca? Se bo s kolesom vozil zgolj v okolici doma ali se boste odpravili na daljši kolesarski izlet?

WEB3-CHILD-RIDING-BIKE.jpg

Od vsega naštetega je odvisno, kakšen model bi bil najbolj primeren za vašega otroka. Pri kolesih za odrasle se model določi glede na velikost okvirja, medtem ko je pri otroških kolesih drugače, saj se model določi glede na velikost koles oziroma pnevmatik. Pri nakupu otroškega kolesa je poleg otrokove starosti dobro upoštevati tudi njegovo višino.

Starši včasih radi kupijo malo večje kolo, saj vedo, da bo otrok hitro zrasel in bo spet treba kupiti novega, a strokovnjaki opozarjajo, da to ni najbolj pametno, saj se na prevelikem kolesu otrok lahko počuti manj varnega.

Veliko pomembnejše je, da je velikost otroškega kolesa takšna, da otrok kolo lahko obvladuje. Tako bo tudi vožnja s kolesom precej bolj varna in brezskrbna.

Kaj pa kolesa za odrasle?

Preden se odločite za nakup, dobro premislite, po kakšnem terenu se boste gibali. Univerzalno kolo ne obstaja, saj so razlike med kolesi namenjene prav temu, da jih uporabljamo v različnih okoljih. Če določeno kolo uporabljamo na napačnem terenu, lahko hitro pride tudi do bolečin ali celo poškodb.

Katero kolo torej izbrati? Ljubitelji bolj zahtevnega (makadamskega) terena bodo izbrali gorsko kolo. Če kolo uporabljate zgolj kot prevozno sredstvo, da se z njim peljete na delo ali po nakupih, je za vas najbolj primerno mestno kolo, ki je namenjeno vožnji na ravni in kakovostni podlagi.

FRIENDS, BIKE, WOOD

Če imate raje klasično cestno kolesarjenje in vas pritegneta hitrost in vzdržljivost, vam strokovnjaki svetujejo, da izberete kolesa, ki imajo ozke gume in trdne aluminijaste ali karbonske okvirje.

Če pa vozite po cesti in po makadamskem terenu in ne želite dveh koles, temveč eno univerzalno, pa morate v takšnem primeru izbrati kompromis, ki ga nudi treking kolo (znano tudi kot cross kolo).

Vse bolj priljubljena postajajo tudi električna kolesa. Če si želite električno kolo, imate dve možnosti, kako priti do njega: lahko kupite le električni komplet, ki ga dodate na klasično kolo, ali pa izberete električno kolo.

Pred kolesarskim izletom

Ne glede na to, za kakšno kolo se boste odločili, je bistvenega pomena, da pazite na svoje zdravje in na varnost v cestnem prometu. Če se boste odpravili na družinski izlet, vam Slovenija ponuja kar nekaj zanimivih lokacij za kolesarjenje, ki jih lahko združite z raziskovanjem kotičkov naše dežele.

Organizirate lahko izlet do jezera, zgodovinske znamenitosti, otroškega igrišča ali turistične kmetije. Poskrbite za ustrezno hrano in pijačo ter si vmes vzemite dovolj časa za počitek, da boste na kolesarskem izletu vsi uživali.

Ko kolesarite, ne pozabite na zaščitno opremo, pri kateri je najpomembnejša kolesarska čelada. Vsaj za otroke pa spadajo med obvezno kolesarsko opremo tudi komolčni in kolenski ščitniki.

Celoten prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
šport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.