Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Svetnik, ki je dokazal, da so mediji odličen prostor za oznanjanje evangelija

Maximilian Kolbe

Shutterstock | Public Domain

Philip Kosloski - objavljeno 19/08/21

Sv. Maksimilijan Kolbe je bil prepričan, da imajo sodobni mediji velikanske možnosti za posredovanje evangeljskega oznanila

Pred izbruhom druge svetovne vojne je imel sv. Maksimilijan Kolbe velike načrte za evangelizacijo.

Ti so se začeli z namenom, da bo pripravljal svoj radijski program. Kolbe je leta 1930 zaprosil za dovoljenje za oddajanje in ko je potoval po Japonski, je njegovo navdušenje nad uporabo sodobnih komunikacijskih sredstev znova vzplamtelo.

Leta 1938, ko je sv. Maksimilijan Kolbe začel graditi radijsko postajo, je svojim sobratom povedal tole: “Zapomnite si, smisel vseh naših prizadevanj je širiti vero s pisano besedo, govorjeno besedo, nekoč pa morda tudi s snemanjem filmov.”

Prva katoliška radijska postaja na Poljskem

Radijska postaja je bila končana 8. decembra 1938, na praznik Marijinega brezmadežnega spočetja.

Kolbejeva postaja Radio Niepokalanow je postala prva katoliška radijska postaja na Poljskem.

Kolbe je imel velike načrte za svoja prizadevanja za evangelizacijo in je že razmišljal, kako bo pri tem uporabil televizijo in film, čeprav je bila tovrstna tehnologija takrat še precej nova in v poskusnem obdobju.

Poleg načrtov za uporabo radia in televizije si je želel, da bi njegovi sobratje pisali tudi razvedrilno književnost, vključno z dobrimi romani.

Žal pa je nacistična Nemčija napadla Poljsko in Kolbejevi načrti se niso nikoli udejanili.

Kolbe je bil velik zagovornik uporabe sodobnih medijev za širjenje evangelija in če bi imel možnost, bi bil morda prvi redovnik, ki bi ustvarjal verske filme in televizijske oddaje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.