Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Z dopustom je podobno kot z romanjem: spremeniti je treba obleko, hrano in posteljo”

Webp.net-resizeimage30-5.jpg

Yulia von Eisenstein | Shutterstock

Rok Blažič - objavljeno 06/08/21

Dopust je za mnoge finančno breme, a pomemben je čas, ki ga preživimo skupaj

Vsako leto komaj čakamo na proste dni, ko se lahko posvetimo sebi in svoji družini. A vsako leto moramo tudi dobro premisliti, kako jih bomo preživeli. Eno poglavitnih vprašanj je, koliko denarja lahko za to porabimo.

Ko se družina širi z otroki, stroški dopusta lahko precej narastejo. Ker dolžina šolskih počitnic občutno presega dolžino prostih dni v službi, moramo pri šolarjih poskrbeti tudi za počitniške dejavnosti ali varstvo.

Ponudba je vse bolj raznolika, zato se je včasih težko odločiti, skupni stroški pa lahko narastejo v vrtoglave višine. Zato v Zvezi potrošnikov Slovenije priporočajo, da pred odločitvijo naredimo finančni načrt dopusta. Ta bo od družine do družine drugačen glede na različen finančni položaj, pa tudi različne želje in potrebe.

Aleš Čerin, ki za Družino in Življenje skupaj z ženo Marinko vodi seminar Najin odnos do denarja, svetuje: “Treba je najprej urediti osebno disciplino in začeti že danes ‘šparati’ za naslednje leto,” svetuje Čerin.

“Varčuj doma, ne na poti”

Čerin opozarja, da se za dopust ni pametno zadolževati. (Pre)drag dopust lahko ogrozi naše finančno stanje, še posebej pa moramo paziti, če smo že zadolženi ali imamo druge večje projekte, kot so gradnja ali nakup nepremičnine. “Kot v vseh življenjskih situacijah je tudi pri izbiri načina dopusta treba iskati točko dovolj, drugače ni nikoli dovolj.”

Vendar to ne pomeni, da se moramo dopustu odpovedati. “Treba je poiskati drugačne, skoraj brezplačne ali zelo poceni – a nikakor cenene – možnosti oddiha, kar je pogosto povezano z osebnim in duhovnim bogatenjem.”

Zakonca Čerin sta letošnji dopust preživela v preprosti garsonjeri ob morju, drugi del pa kot prostovoljca na letovanju skupnosti Vera in luč: “Naučila sva se, da je mnogo bolj pomembno, s kom si na dopustu in v kakšnem odnosu si z njim, kot pa kje si in koliko porabiš za to.” Tudi pri potrošnji na dopustu se je dobro držati vnaprej določenih omejitev. Vseeno Čerin meni, da ni treba “gledati na vsak evro”, ampak se držati misli: “Varčuj doma, ne na poti.”

Kakšne so alternative?

Namesto počitnic z letalom in hotelom lahko npr. izberemo apartma v bližnji okolici, kjer si sami kuhamo obroke. Med pandemijo smo odkrili, da nam ni treba iti daleč, da odkrijemo skrite bisere in kakovostno preživimo prosti čas. Dopust lahko preživimo pri sorodnikih ali prijateljih, ki jim uslugo tudi vrnemo, če imamo seveda dovolj prostora.

Alternativa, ki se vedno bolj uveljavlja, pa je t. i. house-sharing, ko za določeno obdobje zamenjamo bivališče z drugo družino. Dodatna prednost je v tem, da tako ne spoznamo le turističnih znamenitosti, ampak tudi vsakdanje življenje v drugem kraju. Na voljo so tudi spletne platforme za takšno menjavo, ki zagotavljajo določeno mero varnosti in zaupanja, saj odstranijo neodgovorne uporabnike.

Izziv Aleša Čerina

Čerin poudarja: “Izbira dopusta mora odsevati resnične potrebe vajine družine in ne vajine potrebe po dajanju vtisa prijateljem, sorodnikom, sodelavcem … in navideznim prijateljem na družbenih omrežjih.” Zato je našim bralcem postavil svojevrsten izziv: “Poskusite ne objaviti nobene ‘fensi’ fotografije z dopusta na družbenih omrežjih.”

Tudi pri dopustu si moramo postaviti jasno lestvico vrednot in se vprašati, kako podpreti to, kar nam v življenju največ pomeni. Lahko je odgovor spoznavanje zgodovine in kulture drugih dežel, aktivnost v čudoviti naravi ali preprosto ležanje na plaži. V vsakem primeru pa je dobro oditi od doma, če je to seveda mogoče. Čerin meni, da doma ne moremo resnično užiti dopusta, ker si tam takoj najdemo kakšno delo. “Z dopustom je podobno kot z romanjem: spremeniti je treba obleko, hrano in posteljo. Tako šele postane dopust odmik od vsakdanjega, od tega, česar smo navajeni.”

Celoten prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.