Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Pustil je varno službo in se pridružil ženinemu poslu, čeprav je včasih tudi model za uhane

renata marko sertel

LR Weddings - Lovro Rozina

Lojze Grčman - objavljeno 06/08/21

Kako je skupaj z ženo ustvarjati v službi, ki je veliko več kot le to, zelo dobro ve Marko Šertel

Dovolite, da malce parafraziramo znan pregovor: za vsako uspešno ženo stoji uspešen mož. 😉 Prav gotovo ste že slišali za ustvarjalko nakita Renato Medved Šertel oziroma Brlogarko. Navsezadnje smo jo predstavili tudi že v rubriki Ženska ženski. Da pa njen sodelavec in mož, vse v eni osebi, ne bo prikrajšan, smo dali besedo tudi njemu. Marko, dobrodošel v Moških skrivnostih!

Služba, žena, čas zase … Kako krmarite med vsemi prijetnimi in manj prijetnimi dolžnostmi vsakdanjika?
Zanimivo vprašanje. Mislim, da je to najtežji del najine službe. Vse ostalo je preprosto. 🙂
Ker oba uživava v delu, ki ga opravljava, se prevečkrat zgodi, da se najin delovnik zavleče pozno v noč. Tako delo ni več služba, ampak najin način življenja. Pomaga, da z ženo delava v tandemu in se tako na neki način nadzorujeva oz. si poveva, kdaj je treba glavo tudi odklopiti.  

Omenili ste, da sta tudi sodelavca, saj skupaj ustvarjata linijo nakita, široko poznano po imenu Brlogarka. Kaj ste se v tem obdobju naučili?
Za najin poklic ni formalne izobrazbe, tako da sva neprestano na poti izboljševanja najinih ročnih spretnosti. Včasih je tudi moja žena presenečena, koliko stvari sem se naučil v času skupnega dela. Nama pa skupno delo predstavlja neizmeren vir zadovoljstva in kreativnih izzivov.

Če samo pomislim, koliko zanimivih ustvarjalcev sva spoznala. Pa vse iskreno navdušenje najinih strank, ki naju obiščejo na ustvarjalnih sejmih. Ne vem, ali je še kakšna druga služba, kjer bi bil deležen toliko iskrene pozitivne energije. Včasih se počutim, kot da smo ena velika družina. Pomembno nama je tudi to, da se oba zavedava, da v primerjavi z drugimi službami sodelavec “ne bo odšel domov” in da to spoštujeva.  

Vaša soproga je polna hvale na vaš račun. Kako jo razvajate?
Mislim, da je sreča v majhnih stvareh. Sobotni nakup na tržnici in kavica ob Ljubljanici obema polepša dan. Za srečo ni potrebno veliko, le naučiti se je treba uživati v trenutku.  
Včasih po dolgem delovnem dnevu zadostuje tudi že pomita posoda. 🙂

Kje in kdaj sta bila na prvem ter na do zdaj zadnjem zmenku?
Od najinega prvega zmenka je preteklo že kar nekaj vode. Od tega je že skoraj 16 let. Spomnim se, da sva na topel jesenski dan šla na sprehod po ljubljanskih ulicah, ki sva ga sklenila na Ljubljanskem gradu. Za najin zadnji zmenek sva si dovolila nekajdnevno potepanje po Prlekiji in Prekmurju. Obisk Otoka ljubezni na Muri toplo priporočam.

marko sertel

O moških krožijo številni stereotipi in miti. Katerega najbolj presegate, rušite?
V najinem kreativnem procesu ni veliko prostora za moške stereotipe. Navajen sem, da žena velikokrat na moja ušesa prisloni nov motiv, da vidi, kako se prilega. Spomnim se, da je to enkrat naredila v trgovini, pa se je prodajalka iskreno nasmejala, meni pa to ni bilo nič posebnega. Na splošno pa menim, da je pravi moški tisti, ki se ne obremenjuje z arhaičnimi stereotipi, ampak da vse od sebe, da je obema lepo oziroma kot pravi rek Happy wife, happy life(Srečna žena, srečno življenje).

Kateri je vaš najljubši konjiček in zakaj?
Najraje imam obiskovanje slovenskih planin. Ni lepšega občutka kot odkrivanje novih, skritih koščkov naše čudovite Slovenije. Velikokrat zaradi vsakodnevnega tempa življenja pozabljamo, v kako lepem okolju dejansko živimo. Spokojnost in lepota, ki jo najdeš tam gor, se težko primerja s čimerkoli.

Tri stvari, ki jih po vašem mnenju na tem svetu najbolj primanjkuje, in zakaj.
Mislim, da je največja težava, ki nam ga je prineslo sodobno življenje, izguba občutka za razumevanje sočloveka. Vse preveč se zapiramo v kroge z enako mislečimi in ne želimo razumeti, zakaj ima lahko nekdo drugačen pogled na svet. Žal je lažje nekomu soditi kot ga iskreno poskušati razumeti. Če nam bo uspelo to ozavestiti, verjamem, da bo vse drugo preprosto. Kaj vse smo ljudje sposobni narediti, če se le odločimo tako.

Kateri dogodek, preizkušnja v življenju sta vam dala najbolj misliti?
Gotovo je bila menjava redne službe za nedoločen čas v javni upravi za delo pri Brlogarki eden izmed največjih izzivov v mojem življenju. Ampak ker menim, da smo si sami sebi največji sodniki, sem si že takrat rekel, da si ne želim nekoč očitati, kaj bi bilo, če bi bilo. Verjamem, da je vsak človek svoje sreče kovač. 

S čim, kje, kako in kdaj se duhovno napolnite in kako tudi v tem smislu stojite ženi ob strani?
Kot sem že omenil, je planinarjenje zame tudi duhovni odklop od vsakdana, kjer si napolnim baterije. Včasih mora iti človek stran, da smo si lahko potem še bližje. Žena me pri tem razume in tudi podpira.

Vaša največja osebna in družinska želja oziroma cilj za prihodnost?
Moja največja želja, ki se bo kmalu uresničila, je prihod novega družinskega člana. Hkrati je to zame največja preizkušnja in moj največji pozitivni izziv. Moj cilj je, da bo nekoč najin odrasel otrok rekel, da je imel res dobre starše. 

Tags:
Moške skrivnostizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.