Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Oseba, ki me vabi na zmenek, me fizično ne privlači. Kaj sedaj?

girlfriend

eldar nurkovic - Shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 06/08/21

Morda bo treba uskladiti naše prioritete, da nam ljubezen ne bi ušla iz rok

Čutiti, da vas druga oseba privlači, je nekaj lepega in pomembnega, ko se odločamo, da bomo z nekom delili svoje življenje. Vendar se pogosto zmotno misli, da moramo pred osebo zapreti vrata in iskati odnos z nekom drugim, če takoj na začetku ne čutimo močne privlačnosti.

Zaradi idealne podobe moškega ali ženske lahko hitro izpustimo veliko priložnost, zlasti v času, ko so prvi vtisi na spletnih straneh ali družbenih omrežjih zelo bežni in skoznje osebe ne moremo resnično spoznati. Zato nam marsikdaj preuranjeni “ne” odnese ljubezensko priložnost.

Odpreti se in spoznati drugo osebo je vredno, čeprav na začetku ne ustreza popolnoma našim predstavam. Zelo možno, da se bo po nekaj skupnih izkušnjah izkazalo, da je ta oseba veliko boljša, kot ste si predstavljali, in bo nazadnje za vas najboljša.

Ko se drugi osebi približamo in odkrivamo globlje podrobnosti, se hkrati poglablja tudi privlačnost do te osebe. Naš pogled se preoblikuje in pri drugemu nas začnejo privlačiti stvari, ki jih v prvem koraku nismo opazili. To velja za mnoge pare, ki so danes srečno poročeni, a na začetku glede privlačnosti niso bili prepričani.

Čeprav je fizična privlačnost v ljubezni pomemben dejavnik, ne moremo zanemariti notranjih dejavnikov, kot so osebnostne kreposti, ki prav tako igrajo veliko vlogo.

Lepota ni samo telesna

Oseba, ki je samozavestna, ljubeča, vesela, vznemirljiva in pametna, ima veliko privlačno moč, celo bolj kot nekdo, ki ustreza lepotnim kriterijem manekenk in manekenov iz revij.

Nekaj podobnega se zgodi z osebo, ki si gradi zdravo samozavest. Začne sprejemati samo sebe in tudi stvari, ki ji niso bile najbolj všeč, vidi kot lepe.

Lahko se zgodi tudi nasprotno, fizično lepa oseba s slabo samopodobo ni sposobna prepoznati lepote in se pritožuje nad “napakami” in slabimi stvarmi.

Notranja lepota neposredno vpliva na zunanjo lepoto, vpliva pa tudi na pogled, ki ga imamo na stvari na splošno. Notranje bogata oseba lahko navzven izžareva posebno lepoto in bo tudi sama lažje cenila druge stvari ter bo okrog sebe videla več lepote in dobrote.

Fizična privlačnost je pomembna, vendar ni zadostna. Na dolgi rok je zvestoba in vse, kar trajna zveza in zakon predpostavlja, odvisna od bistvenih lastnosti osebe, od tega, kar nosi v srcu, in vrednosti, ki jih nosi v duši, od misli, ki jih goji, in od tega, kakšna oseba je v celoti.

Lepota je minljiva

Vsi vemo, da zunanja lepota z leti izgine. Naša telesa se spreminjajo in zaljubljenost v drugo osebo zagotavlja le neka globlja notranja povezanost.

Po drugi strani je zmotno misliti, da moramo za zmenek čakati na nekoga popolnega, ki bo vse naredil točno tako, kakor smo si predstavljali. Na začetku je normalno, da smo živčni, sramežljivi, negotovi, vse to se pojavi v želji, da bi drugemu ugajali.

Zelo mogoče je, da se je oseba, ki prosi za zmenek, morala zato v sebi precej boriti in zbrati veliko poguma.

Dobro se je spomniti tudi na to, da ni treba biti 100-odstotno prepričan, da boste morali z osebo, s katero greste na zmenek in popijete kavo, ostati skupaj za vse življenje.

Ravno zato imamo zmenke: da imamo prostor, ki nam pomaga odkriti, ali smo z nekom pripravljeni vstopiti v ljubezenski odnos ali ne.

Če torej nekdo pokaže zanimanje za vas, ne zaprite takoj možnosti, da bi s to osebo spregovorili, šli na pijačo ali drugo dejavnost. Mogoče ta oseba na koncu ne bo tista, ki jo iščete, a vam bo morda pomagala, da se ji bolj približate. Morda te osebe ne boste nikoli več videli, morda pa boste z njo sklenili lepo prijateljstvo.

Preseči ovire prvega vtisa

Kaj pa če gre za vašega bodočega soproga ali soprogo? Čeprav se zdi to nemogoče, ali ni vredno tvegati in preseči prvi vtis, ki vam ne pove veliko o tej osebi, in si tako razpršiti dvom?

Kakor mnoge vas bo morda presenetilo in boste odkrili, da v prvo niste dobro pogledali. Fizična podoba nam velikokrat zamegli zmožnost presoje; pri ljubezni pa se nihče ne želi zmotiti glede osebe, ki jo izbere.

Zato je pomembno, da že od začetka določite temelje, na katerih bi želeli graditi odnos z drugo osebo.

Če odnos temelji na telesu, potem bo ta odnos šibek. Včasih ljudje mislijo, da je nekega odnosa konec takoj, ko se pojavi privlačnejša oseba od zakonca, in je zato treba odnos razdreti.

Resnica je, da se vedno lahko pojavi privlačnejša oseba, čeprav smo zavezani ali že poročeni, pa to še ni razlog za ločitev. To se običajno zgodi, ker je odnos prazen ali sestradan in se je gradil le na površju.

Splesti trdne vezi

Če so naše vezi le na polju fizične privlačnosti, potem bo ta odnos trajal toliko, kolikor bo trajala privlačnost, in ko je ne bo več, bo ljubezni konec.

Če pa zgradimo globok in bogat odnos, so med zaljubljencema spletene trdne vezi, naučila sta se ljubiti na različne in ustvarjalne načine, zato se njuna ljubezen množi in raste.

Če je fizična razsežnost na prvem mestu, potem lahko to zlahka zastre vse druge razsežnosti, ker telesna privlačnost vzbuja močna čustva.

Na ta način nam uidejo stvari, ki so v človeku bolj pretanjene, ki sodijo v čustven, duhovni in intelektualni svet neke osebe. Če zanemarimo vse te vidike, se je z drugo osebo težko globlje povezati.

Zatorej, ko prejmete povabilo na zmenek, ne pozabite na dve stvari. Najprej se spomnite, da resnična ljubezen ni nekaj dokončnega, da zahteva čas in zrelost ter poznavanje sebe, če jo želimo živeti polno in trajno.

Drugič, svet običajno ni lahek prostor za ljubezen. Ko dobite priložnost, se ji zato odprite in se za ljubezen borite.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.