Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Svetnik v džinsu in supergah dobil svoj prvi vitraj

CARLO ACUTIS

Facebook-oratoriodonboscomolfetta

Violet Tejera - objavljeno 05/08/21

Upodobitev Carla Acutisa v eni od italijanskih cerkva nas opominja, da je svetost bližje, kot si mislimo

Cerkev svetega Jožefa v kraju Molfetta v Italiji prikazuje prvo barvno okno z blaženim Carlom Acutisom, 15-letnim najstnikom, ki ga je papež Frančišek razglasil za blaženega 10. oktobra lani.

Njegova podoba v kavbojkah in supergah je drugačna od običajnih vitrajev in nam govori o tem, kako je svetost bližje, kot si mislimo.

Podoba

15-letni deček v džinsu in športnih copatih, v rdeči jakni in z nahrbtnikom na rami. Njegov nasmeh in izraz na obrazu kaže na veselje in bližino. Meseca maja je to podobo blagoslovil škof Domenico Cornacchia v cerkvi v Molfetti v Italiji.

Navajeni na stare vitraje s podobami evangelistov, Marije ali Jezusa, nam barvno okno s Carlosom Acutisom pritegne pozornost, saj je nekaj novega, ker uprizarja najstnika naše dobe, blaženega, ki je evangelij posredoval prek družbenih omrežij.

Obdan z velikimi svetniki

Cerkev svetega Jožefa v Molfetti je enoladijska cerkev v obliki križa in ima štiri kapele. V njej so podobe svetnikov in blaženih, povezanih s salezijanskim izročilom. Avtor vitrajev je María Bonaduce, narejeni pa so s tehniko pihanega stekla.

Okna v levi kapeli predstavljajo tri svetnike: Svetega Filipa Nerija, svetega Frančiška Saleškega in svetega Janeza Bosca. Na desni so na treh oknih upodobljeni blaženi: Carlo Acutis, Chiara Badano in Pier Giorgio Frassati.

Risba, ki so jo izbrali za Acutisa, prikazuje, kako hodi po vijugasti cesti, ki nakazuje na težavno pot, z nahrbtnikom, v katerem nosi računalnik, orodje, s katerim je pričeval. Osvetljuje ga evharistija, ki je kot sonce, ki ga vodi na poti.

Sodobni svetnik

Ta mladi Italijan je umrl leta 2006 za levkemijo. Carlo Acutis je bil velik ljubitelj videoigric in je ustvaril spletno stran, na kateri je predstavljal evharistične čudeže. Za blaženega so ga razglasili 10. oktobra 2020 v Assisiju.

Pripisujejo mu čudežno ozdravitev brazilskega dečka, ki je imel prirojeno napako v delovanju trebušne slinavke.

Papež Frančišek se je spomnil nanj 25. marca, ko je dejal, da “je vedel, da lahko družbena omrežja človeka uspavajo in ga naredijo odvisnega od novosti in potrošništva, a da je Carlo Acutis znal novo tehnologijo uporabiti za oznanjanje evangelija in sporočanje vrednot in lepega”.

Božji “influencer

Kot ga predstavlja podoba na vitraju, Acutis nagovarja mlade. Sredi sodobnih miselnih tokov, ki nas silijo, da mislimo zgolj nase in na zadovoljevanje lastnih potreb, Acutis zagotavlja, da je “sreča v gledanju proti Bogu in žalost v tem, da gledaš samo sebe”.

Poznan kot Božji “influencer” je po družbenih omrežjih pošiljal sporočilo, ki je bilo popolnoma drugačno od običajnega.

“Zakaj se ljudje ukvarjajo toliko z lepoto telesa in jim ni mar za lepoto duše? Življenje je resnično lepo le, če bolj kot vse na svetu ljubimo Boga in če bližnjega ljubimo kakor sami sebe.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.