Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Devica brodolomcev ščiti vse, ki se odpravljajo na morje

shutterstock_1815176330.jpg

Stefano Garau | Shutterstock

Maria Paola Daud - objavljeno 04/08/21

Odkrijte eno najlepših poletnih tradicij v južni Italiji

Vsako tretjo nedeljo v juliju v rajskih vodah Villasiumusa na Sardiniji praznujejo praznik Device brodolomcev, ki jo je mogoče najti 10 metrov globoko pod gladino morja.

Kip

Trimetrski kip Device Marije, ki v naročju drži Jezusa in ima obraz obrnjen proti površju, je delo kiparja Pinuccia Sciole.

Postavljen je bil 8. julija 1979 v bližini svetišča Bonaria, da bi Devica varovala vse, ki se odpravljajo na morje, in prosila za vse izginule, ki so doživeli brodolom v vodah Cabo Carbonare.

Pomorska povorka z duhovnikom potapljačem

V čast Device brodolomcev je organiziran dvodnevni praznik s svetimi mašami in obredi. Praznovanje s pesmimi, plesi in degustacijami značilnih izdelkov iz regije privabi velike množice.

Med najbolj pričakovanimi in ganljivimi trenutki praznovanja je tradicionalna podvodna molitev, skupaj z vznemirljivo povorko čolnov, obdanih z rožami, ki plujejo na mesto, kjer se nahaja potopljeni kip.

Tamkajšnji duhovnik v potapljaški obleki in v spremstvu ekipe potapljačev se pokloni Devici in zmoli molitev, ki jo verniki na obali slišijo po zvočniku.

Na tisoče vencev za Devico Marijo

Na koncu zbrani na čolnih v znak pozdrava Devici prižgejo sirene in vržejo v vodo vence iz tisočerih barv, ki se počasi spuščajo do stopal Matere z Jezusom, za katerega se zdi, da se poigrava s cvetnimi listi.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
Marija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.